Nemzetközi Nutella Nap: keksz recepttel ünneplünk
2025. február 5. 8:00
Minden év február 5-én a Nutella rajongók világszerte összegyűlnek, hogy megünnepeljék kedvenc mogyorókrémjüket. A Nemzetközi Nutella Nap 2007-ben indult, az ünnep alkalmából az egyik kedvenc nutellás kekszünket hoztuk el nektek.
Tudtad? A Nemzetközi Nutella Napot 2007. február 5-én alapította Sara Rosso, egy amerikai blogger és Nutella rajongó. Az emberek elkezdték ünnepelni a Nutellát képek, ötletek, inspirációk és receptek megosztásával a különböző közösségi platformokon, így vált a Nemzetközi Nutella Nap globális jelenséggé. A történet nem ér itt véget! 2015-ben Sara átruházta a Nemzetközi Nutella Napot a Ferrero vállalatra (a Nutella gyártójára), hogy az tovább éljen és évről évre nőjön. Azóta minden évben keresnek egy rajongót, aki Sara szenvedélyét tovább viszi, és inspirálja a közösséget ezen a különleges napon. Mi csatlakozva a mozgalomhoz kedvenc, egy gyorsan elkészíthető receptünkkel köszöntjük egyik kedvenc mogyorókrémünket!
Nutellával töltött linzerkeksz
Hozzávalók (kb. 45 darabhoz):
- 300 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 1 csipet só
- 175 g vaj
- 1 tojás (M-es méret)
- kb. 200 g mogyorókrém (pl. Nutella)
- Liszt a nyújtáshoz
Elkészítése:
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót. Adjuk hozzá a hideg vajat és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrgassuk sima tésztává. A tésztát csomagoljuk folpackba, és kb. 1 órára tegyük hűtőbe.
- Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm vastagságúre. Szaggassunk ki belőle 45 db kört (kb. 5 cm átmérőjű). A maradék tésztát gyúrgassuk újra és szaggassunk még 45 db kekszet, amelyeket mosolygós arc formára vághatunk.
- Helyezzük a kekszek egyharmadát sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben (alsó-felső sütés: 200 °C, légkeveréses: 175 °C) 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A maradék kekszeket is ugyanígy megsütjük.
- A mogyorókrémet simára keverjük, majd kenjük meg vele a teljes kekszeket, és helyezzük rájuk a mosolygós felső részt. Fogyasztás előtt hűvös helyen tároljuk.
Tápérték (1 darabra):
- 86 kcal
- 1 g fehérje
- 5 g zsír
- 10 g szénhidrát
A Nutella története
A Nutella őse 1946-ban született meg, amikor egy Pietro Ferrero nevű olasz cukrász a háború után még sokáig hiánycikknek számító kakaót próbálta meg kiváltani a sokkal olcsóbb, őrölt mogyoróval a süteményeiben. A krémet Pasta Gianduja-nak nevezte el. 1963-ban Ferrero fia, Michele Ferrero azzal a szándékkal újította meg a krémet, hogy egész Európában ismert termék legyen. Módosította az összetételét és átkeresztelte Nutella névre. Az első Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat, és szinte azonnal sikert aratott.
Ezeket kevesen tudják a Nutelláról
- A Ferrero a világ egyik legnagyobb mogyorófelhasználója. A mogyorót elsősorban Törökországból és Olaszországból szerzik be.
- Az édesség 2014-ben ünnepelte az 50. születésnapját, ez alkalomból az olasz posta bélyeget is kiadott a tiszteletére.
- A Nutellához használt kakaóbab elsősorban Elefántcsontpartról és Ghánából származik.
- Minden évben mintegy 350 000 tonna Nutella készül, a világon 2,5 másodpercenként vesz valaki Nutellát; ez naponta nagyjából 35 ezer üveg.
- Michele Ferrero, a Nutella feltalálója ma Olaszország egyik leggazdagabb embere.
Fotók: Pexels