Életmód

Nemzetközi Nutella Nap: keksz recepttel ünneplünk

rtl.hurtl.hu

2025. február 5. 8:00

Minden év február 5-én a Nutella rajongók világszerte összegyűlnek, hogy megünnepeljék kedvenc mogyorókrémjüket. A Nemzetközi Nutella Nap 2007-ben indult, az ünnep alkalmából az egyik kedvenc nutellás kekszünket hoztuk el nektek.

Tudtad? A Nemzetközi Nutella Napot 2007. február 5-én alapította Sara Rosso, egy amerikai blogger és Nutella rajongó. Az emberek elkezdték ünnepelni a Nutellát képek, ötletek, inspirációk és receptek megosztásával a különböző közösségi platformokon, így vált a Nemzetközi Nutella Nap globális jelenséggé. A történet nem ér itt véget! 2015-ben Sara átruházta a Nemzetközi Nutella Napot a Ferrero vállalatra (a Nutella gyártójára), hogy az tovább éljen és évről évre nőjön. Azóta minden évben keresnek egy rajongót, aki Sara szenvedélyét tovább viszi, és inspirálja a közösséget ezen a különleges napon. Mi csatlakozva a mozgalomhoz kedvenc, egy gyorsan elkészíthető receptünkkel köszöntjük egyik kedvenc mogyorókrémünket!

Nemzetközi Nutella  Nap: mi egy keksz recepttel ünneplünk

Nutellával töltött linzerkeksz

Hozzávalók (kb. 45 darabhoz):

  • 300 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 175 g vaj
  • 1 tojás (M-es méret)
  • kb. 200 g mogyorókrém (pl. Nutella)
  • Liszt a nyújtáshoz

Elkészítése:

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót. Adjuk hozzá a hideg vajat és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrgassuk sima tésztává. A tésztát csomagoljuk folpackba, és kb. 1 órára tegyük hűtőbe.
  2. Lisztezett munkafelületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 mm vastagságúre. Szaggassunk ki belőle 45 db kört (kb. 5 cm átmérőjű). A maradék tésztát gyúrgassuk újra és szaggassunk még 45 db kekszet, amelyeket mosolygós arc formára vághatunk.
  3. Helyezzük a kekszek egyharmadát sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben (alsó-felső sütés: 200 °C, légkeveréses: 175 °C) 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni. A maradék kekszeket is ugyanígy megsütjük.
  4. A mogyorókrémet simára keverjük, majd kenjük meg vele a teljes kekszeket, és helyezzük rájuk a mosolygós felső részt. Fogyasztás előtt hűvös helyen tároljuk.
Tápérték (1 darabra):
  • 86 kcal
  • 1 g fehérje
  • 5 g zsír
  • 10 g szénhidrát

A Nutella története

A Nutella őse 1946-ban született meg, amikor egy Pietro Ferrero nevű olasz cukrász a háború után még sokáig hiánycikknek számító kakaót próbálta meg kiváltani a sokkal olcsóbb, őrölt mogyoróval a süteményeiben. A krémet Pasta Gianduja-nak nevezte el. 1963-ban Ferrero fia, Michele Ferrero azzal a szándékkal újította meg a krémet, hogy egész Európában ismert termék legyen. Módosította az összetételét és átkeresztelte Nutella névre. Az első Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat, és szinte azonnal sikert aratott.

Nemzetközi Nutella  Nap: mi egy keksz recepttel ünneplünk

Ezeket kevesen tudják a Nutelláról

  • A Ferrero a világ egyik legnagyobb mogyorófelhasználója. A mogyorót elsősorban Törökországból és Olaszországból szerzik be.
  • Az édesség 2014-ben ünnepelte az 50. születésnapját, ez alkalomból az olasz posta bélyeget is kiadott a tiszteletére.
  • A Nutellához használt kakaóbab elsősorban Elefántcsontpartról és Ghánából származik.
  • Minden évben mintegy 350 000 tonna Nutella készül, a világon 2,5 másodpercenként vesz valaki Nutellát; ez naponta nagyjából 35 ezer üveg.
  • Michele Ferrero, a Nutella feltalálója ma Olaszország egyik leggazdagabb embere.

Fotók: Pexels

#Életmód#recept#gasztro#nutella#keksz#linzertészta#világnap#nemzetközi nutella nap