Krémes és cseresznyés: ez a tepsis süti az idei nyár slágere
2025. június 27. 19:45
Ha cseresznye, akkor nyár. Ha nyár, akkor süti. Ha süti, akkor jöhet a cseresznyés-tejfölös tepsis csoda. Ez a klasszikus német recept minden nyári délutánt feldob – legyen szó egy kerti partiról, családi sütizésről vagy csak egy kis énidőről egy gőzölgő kávé mellett.
Cseresznye = nyári boldogság
A cseresznye nemcsak finom, hanem tele van vitaminnal (A, B, C), vasban gazdag, és az egyik legklasszabb nyári gyümölcs – akár frissen, akár sütiben. Egyébként sósan is megállja a helyét: próbáld ki kecskesajttal, gazpachóban vagy akár egy pikáns cseresznyepestóban. Igen, jól olvasod!
Egyetlen sütiben az egész nyár
Ez a süti nemcsak egy recept. Ez egy érzés: gyerekkor, cseresznyefák, kockás abrosz, nevetés a kertben. Ez nem egy sima gyümölcsös piskóta. Ez a süti három réteg csodát rejt:
- Egy puha, kelt tészta alap,
- Egy habos, krémes tejfölös töltelék túróval és citrommal,
- Egy selymes vajas-tojásos réteg, amit cseresznye és mandulaforgács koronáz meg.
- És ami a legjobb: egyszerű, látványos és brutálisan finom!
Hozzávalók (kb. 20 szelet)
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 30 g friss élesztő
- 250 ml langyos tej
- 50 g cukor
- 75 g puha vaj
- 1 tojás
- 2 csipet só
- kevés liszt a nyújtáshoz
- vaj + liszt a tepsi kikenéséhez
A tejfölös krémhez:
- 1 bio citrom (héja és leve)
- 2 tojás
- 125 g cukor
- 500 g sűrű tejföl (20 százalékos a legjobb)
- 250 g túró (sovány vagy félzsíros)
A vajas-tojásos réteghez:
- 175 g puha vaj
- 150 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 3 g liszt
A tetejére:
- 750 g kimagozott cseresznye
- 8 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítése:
- A lisztet szitáld tálba, csinálj a közepébe mélyedést. Az élesztőt morzsold bele, keverd el 6 evőkanál langyos tejjel és egy kevés cukorral. Hagyd felfutni 15 percig meleg helyen. Ezután add hozzá a maradék tejet, cukrot, vajat, tojást és sót.
- Gyúrd sima tésztává, majd keleszd letakarva még 30-40 percig.
- A citrom héját reszeld le, a levét facsard ki. A tojásokat verd habosra a cukorral. Keverd hozzá a tejfölt, túrót, citromhéjat és -levet.
- A vajat keverd habosra a cukrokkal. Egyenként dolgozd bele a tojásokat, végül a lisztet is.
- A tésztát nyújtsd ki tepsi méretűre. Helyezd a kivajazott-lisztezett tepsibe úgy, hogy a széleit kissé felhúzod. Simítsd rá a tejfölös krémet, szórd meg a kimagozott cseresznyével, majd jöhet a vajas-tojásos keverék. A tetejére mehetnek a mandulaforgácsok.
- 200 °C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés), kb. 30 percig süsd, míg szép aranybarna nem lesz.
Tipp: Vaníliafagyi vagy habtejszín mellé? Csak bátran! De önmagában is tökéletes.
Ezt láttad már? Miért drágulnak drasztikusan a gyümölcsök? Az idei év példátlan pusztítást hozott a hazai gyümölcstermesztőknek: az elmúlt 50 év legsúlyosabb fagykárai tarolták le az ültetvényeket. Van, ahol egyetlen szem gyümölcs sem termett. A piacon közben sosem látott árrobbanással szembesülnek a vásárlók – a cseresznye és az eper ára több mint duplájára nőtt egy év alatt. Mi áll a brutális drágulás mögött?
Fotók: Getty Images