Krémes és cseresznyés: ez a tepsis süti az idei nyár slágere

rtl.hurtl.hu

2025. június 27. 19:45

Ha cseresznye, akkor nyár. Ha nyár, akkor süti. Ha süti, akkor jöhet a cseresznyés-tejfölös tepsis csoda. Ez a klasszikus német recept minden nyári délutánt feldob – legyen szó egy kerti partiról, családi sütizésről vagy csak egy kis énidőről egy gőzölgő kávé mellett.

Cseresznye = nyári boldogság

A cseresznye nemcsak finom, hanem tele van vitaminnal (A, B, C), vasban gazdag, és az egyik legklasszabb nyári gyümölcs – akár frissen, akár sütiben. Egyébként sósan is megállja a helyét: próbáld ki kecskesajttal, gazpachóban vagy akár egy pikáns cseresznyepestóban. Igen, jól olvasod!

Egyetlen sütiben az egész nyár

Ez a süti nemcsak egy recept. Ez egy érzés: gyerekkor, cseresznyefák, kockás abrosz, nevetés a kertben. Ez nem egy sima gyümölcsös piskóta. Ez a süti három réteg csodát rejt:

  • Egy puha, kelt tészta alap,
  • Egy habos, krémes tejfölös töltelék túróval és citrommal,
  • Egy selymes vajas-tojásos réteg, amit cseresznye és mandulaforgács koronáz meg.
  • És ami a legjobb: egyszerű, látványos és brutálisan finom!

Krémes és cseresznyés: ez a tepsis süti az idei nyár slágere

Hozzávalók (kb. 20 szelet)

A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 30 g friss élesztő
  • 250 ml langyos tej
  • 50 g cukor
  • 75 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 2 csipet só
  • kevés liszt a nyújtáshoz
  • vaj + liszt a tepsi kikenéséhez
A tejfölös krémhez:
  • 1 bio citrom (héja és leve)
  • 2 tojás
  • 125 g cukor
  • 500 g sűrű tejföl (20 százalékos a legjobb)
  • 250 g túró (sovány vagy félzsíros)
A vajas-tojásos réteghez:
  • 175 g puha vaj
  • 150 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 3 g liszt
A tetejére:
  • 750 g kimagozott cseresznye
  • 8 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítése:

  1. A lisztet szitáld tálba, csinálj a közepébe mélyedést. Az élesztőt morzsold bele, keverd el 6 evőkanál langyos tejjel és egy kevés cukorral. Hagyd felfutni 15 percig meleg helyen. Ezután add hozzá a maradék tejet, cukrot, vajat, tojást és sót. 
  2. Gyúrd sima tésztává, majd keleszd letakarva még 30-40 percig.
  3. A citrom héját reszeld le, a levét facsard ki. A tojásokat verd habosra a cukorral. Keverd hozzá a tejfölt, túrót, citromhéjat és -levet.
  4. A vajat keverd habosra a cukrokkal. Egyenként dolgozd bele a tojásokat, végül a lisztet is.
  5. A tésztát nyújtsd ki tepsi méretűre. Helyezd a kivajazott-lisztezett tepsibe úgy, hogy a széleit kissé felhúzod. Simítsd rá a tejfölös krémet, szórd meg a kimagozott cseresznyével, majd jöhet a vajas-tojásos keverék. A tetejére mehetnek a mandulaforgácsok.
  6. 200 °C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés), kb. 30 percig süsd, míg szép aranybarna nem lesz.

Tipp: Vaníliafagyi vagy habtejszín mellé? Csak bátran! De önmagában is tökéletes.

Ezt láttad már? Miért drágulnak drasztikusan a gyümölcsök? Az idei év példátlan pusztítást hozott a hazai gyümölcstermesztőknek: az elmúlt 50 év legsúlyosabb fagykárai tarolták le az ültetvényeket. Van, ahol egyetlen szem gyümölcs sem termett. A piacon közben sosem látott árrobbanással szembesülnek a vásárlók – a cseresznye és az eper ára több mint duplájára nőtt egy év alatt. Mi áll a brutális drágulás mögött?

Fotók: Getty Images