Tudsz főzni? Gordon Ramsay szerint ez az egy próba elárulja
2025. június 1. 12:00
Amikor épp nem ordít a Hell’s Kitchen konyhájában, Gordon Ramsay a világ egyik legismertebb és legelismertebb séfje: jelenleg hét Michelin-csillag tulajdonosa, és számos világszínvonalú étterem vezetője. De vajon hogyan választja ki azokat a séfeket, akikre rábízhatja éttermei konyháját, ha épp nincs jelen?
A tojás, mint a séfek lakmuszpapírja
Gordon Ramsay nem bonyolítja túl a dolgot. Amikor azt akarja eldönteni, hogy valaki valóban tud-e főzni, nem kér tőle kaviáros bisztrófogást vagy bonyolult szószokat. Csak egy kérés van: csinálj egy tökéletes rántottát vagy egy klasszikus francia omlettet.
A YouTube-csatornáján is bemutatott teszt nemcsak Ramsay találmánya – a francia konyhaművészet egyik élő legendája, Jacques Pépin is ezt az egyszerű módszert használta tanítványai képességeinek felmérésére.
Ha valaki el tud készíteni egy tökéletes rántottát, biztos lehetsz benne, hogy tud főzni
– mondja Ramsay.
Miért pont tojás?
Mert egyszerűnek tűnik, de mégis kegyetlenül nehéz jól csinálni. Egy rosszul elkészített rántotta könnyen túlsülhet, gumis állagú lehet, az omlett pedig pikk-pakk szétszakadhat vagy túlságosan szárazra sülhet. A jó tojásétel elkészítéséhez türelem, precizitás és kiváló érzék kell – pont azok a tulajdonságok, amik egy profi séfet jellemeznek.
Ramsay például azt javasolja, hogy a rántottát 30 másodpercenként vedd le és tedd vissza a tűzre, így megőrizheted a krémes állagot és elkerülheted a túlsütést.
Több, mint technika – személyiségteszt is
A tojáspróba nemcsak a technikai tudásról szól. Ramsay és a hozzá hasonló tapasztalt séfek ilyenkor figyelik, hogyan viselkedik az illető a konyhában. Előkészítette az alapanyagokat? Tisztán dolgozik? Kóstol főzés közben? Magabiztos, vagy ideges? Mindez sokat elárul arról, hogy valaki képes-e helytállni egy nyomás alatt működő konyhában.
A tanulság: ne a flancra menj!
A mai világban, amikor mindenki különleges technikákkal és dizájnos tányérokkal akar hódítani, Gordon Ramsay emlékeztet arra, hogy a legnagyobb tudás sokszor az egyszerűségben rejlik.
Legközelebb, amikor főzöl, ne egy Instagram-kompatibilis desszerttel vagy látványos habbal próbáld megmutatni, mit tudsz. Ehelyett próbálj meg tökéletesen elkészíteni egy adag rántottát. Mert ha azt tudod, akkor valószínűleg mindent tudsz. Amit javaslunk, ne Magdi anyus ketchupos rántottájával kezd, mert ez garantáltan sokkolni fog:
AJÁNLÓ: A legjobb receptek beszerzése mellett a szórakozás is garantált az RTL Otthon csatornán. Ramsay minden hétköznap este 7 és 10 óra között főz, miközben lányak egészséges és ínyenc receptjeivel is megismerkedhetünk hétvégente.
Fotók: RTL Otthon