Amiről kevesen tudnak: frenetikusan hat a bodza a testedre
2025. május 16. 5:57
A bodza több, mint egy egyszerű virág – valóságos csodafegyver az egészségre nézve, és a konyhában is aranyat ér. De vajon mitől ilyen különleges, és hogyan érdemes fogyasztani? Meglepő praktikákat gyűjtöttünk össze, amiket idén tavasszal te is kipróbálhatsz!
Miért egészséges a bodza?
A bodza az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógynövény, hiszen magas C-vitamin, B-vitamin, vas és antioxidáns tartalmával ellenállóvá teszi az immunrendszert. Gyulladás- és stresszcsökkentő hatásáról is ismert, és szuper kiegészítő magas vérnyomásra és érrendszeri panaszok kezelésére. Emellett a gasztronómia kedvelt alapanyaga, a különböző főzetek, italok és szörpök mellett ma már kísérleteznek a savanyításával is. Tényleg egy igazi aduász!
A bodza rendszeres fogyasztása segít lerövidíteni a megfázással és az influenzával eltöltött napokat, amin szinte mindenki keresztülmegy ebben a tavaszi változékony időben. Olyan komolyabb tünetek kezelésére is alkalmas, mint a láz és még köptetőként is alkalmazhatjuk.
Mikor és hol érdemes bodzát szedni?
A bodzát a virágzása közepén tanácsolt leszedni, a május-júniusi időszakban, amikor a virágok már teljesen kinyíltak és erős, édes illatuk van. Bár itthon a bodza szinte midenhol megterem, fontos hogy odafigyeléssel válasszunk szedőhelyet. Kerüljük a forgalmas, poros útmenti helyeket, inkább kertből, erdőkből gyűjtsük. Figyeljünk arra is, hogy ha tehetjük, inkább esőzés előtt gyűjtsük be, semmiképp se utána, hiszen a vízcseppek kimossák a virágokból az édes virágport.
Mit készítsünk a bodzából?
A jól megszokott tea, szörp és szirup mellett szabadon kísérletezhetünk bodzalikőrrel is! A virág a könnyed, mégis jellegzetes íze miatt tökéletes kiegészítője a frissítő limonádéknak, vagy alkoholmentes moktéloknak, de a hétvégi koktélokba is szuper kiegészítő.
Használjuk ételekbe is! Készítsünk belőle süteményeket, adjuk hozzá a cukormázhoz, kenjük palacsintára a belőle készült krémet, vagy akár (ahogyan azt jó magyar módra szokás) rántsuk ki!
Bizony, a bodza virágát palacsintatésztához hasonlító mázba mártva, olajban kisütve, porcukorral megszórva önmagában is elropogtathatjuk!
Nem csak a konyhát, a boltokat is ellepi a gyógynövény. Az utóbbi évek legnagyobb slágere a bodzás sör, amit alkoholos és mentes verzióban is megtalálunk a boltok polcain. Egy friss magyar márka, a felnőtt szöpöket gyártó Cseles egyik íze szintén bodzával csábít el minket.
Képek forrása: Getty Images