Káposztás tészta – Klasszikusan, édesen vagy sósan is finom!
2025. február 3. 12:00
A káposztás tészta vagy cvekedli igazi klasszikus, amit mindenki másképp szeret: van, aki borsosan, van, aki egy kis cukorral megszórva fogyasztja. Ha jól megpirítod a káposztát, mennyei ízeket kapsz! Ez a recept az aranybarnára pirított káposztának és a tökéletesen főtt tésztának köszönhetően garantált kedvenc lesz!
Káposztás tészta recept
Hozzávalók (4 főre):
- 2 ek kristálycukor
- 80 g kacsazsír
- 1 kg fejes káposzta
- só, bors ízlés szerint
- 400 g fodros kocka tészta
Elkészítése:
- Egy edényben olvaszd meg a kristálycukrot, amíg borostyánszínűvé válik.
- A kacsazsírt add hozzá a karamellizált cukorhoz, majd tedd bele a legyalult vagy reszelt káposztát, ami vagy egy órát állt már előtte. Sózd, borsozd, és közepes lángon, folyamatosan kevergete pirítsd a káposztát, hogy szépen megpuhuljon, és karamellizálódjon a cukorral együtt.
- Közben főzd meg a tésztát bő, sós forró vízben. A tészta főzéséhez kb. 8-10 perc elegendő, vagy a csomagolás utasítása szerint.
- A kész tésztát szűrd le, majd öntsd rá a pirított káposztára. Alaposan keverd össze, hogy a tészta minden falatja gazdagon összeérjen a káposztásval.
- Tálald azonnal. Ha szeretnéd, szórhatsz rá egy kis extra borsot, sót vagy akár egy kanál kristálycukrot ízlés szerint.
Tipp: Alapos pirítással a káposzta íze igazán intenzíven és gazdagon előjön. Ha szereted, egy kis szalonnával is gazdagíthatod a receptet, hogy még finomabb és még ízesebb legyen.
- Elkészítési idő: 40 perc
Szinte mindenkinek megvan a heppje, ha az evésről van szó, egykor a 2022-es Konyhafőnök VIP versenyzőit is kifaggattuk a legfurcsább szokásaikról. Miközben Máté imádja cukorral meghinteni a mindenki által sósan fogyasztott káposztás tésztát, van, aki mindenre ketchupot nyomna, más pedig a gyorséttermek hamburgereit enné éjjel-nappal.
Fotó: arfo/Getty Images