Életmód

Káposztás tészta – Klasszikusan, édesen vagy sósan is finom!

rtl.hurtl.hu

2025. február 3. 12:00

A káposztás tészta vagy cvekedli igazi klasszikus, amit mindenki másképp szeret: van, aki borsosan, van, aki egy kis cukorral megszórva fogyasztja. Ha jól megpirítod a káposztát, mennyei ízeket kapsz! Ez a recept az aranybarnára pirított káposztának és a tökéletesen főtt tésztának köszönhetően garantált kedvenc lesz!

Káposztás tészta recept

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 ek kristálycukor
  • 80 g kacsazsír
  • 1 kg fejes káposzta
  • só, bors ízlés szerint
  • 400 g fodros kocka tészta

Elkészítése:

  1. Egy edényben olvaszd meg a kristálycukrot, amíg borostyánszínűvé válik.
  2. A kacsazsírt add hozzá a karamellizált cukorhoz, majd tedd bele a legyalult vagy reszelt káposztát, ami vagy egy órát állt már előtte. Sózd, borsozd, és közepes lángon, folyamatosan kevergete pirítsd a káposztát, hogy szépen megpuhuljon, és karamellizálódjon a cukorral együtt.
  3. Közben főzd meg a tésztát bő, sós forró vízben. A tészta főzéséhez kb. 8-10 perc elegendő, vagy a csomagolás utasítása szerint.
  4. A kész tésztát szűrd le, majd öntsd rá a pirított káposztára. Alaposan keverd össze, hogy a tészta minden falatja gazdagon összeérjen a káposztásval.
  5. Tálald azonnal. Ha szeretnéd, szórhatsz rá egy kis extra borsot, sót vagy akár egy kanál kristálycukrot ízlés szerint.

Tipp: Alapos pirítással a káposzta íze igazán intenzíven és gazdagon előjön. Ha szereted, egy kis szalonnával is gazdagíthatod a receptet, hogy még finomabb és még ízesebb legyen.

  • Elkészítési idő: 40 perc

Szinte mindenkinek megvan a heppje, ha az evésről van szó, egykor a 2022-es Konyhafőnök VIP versenyzőit is kifaggattuk a legfurcsább szokásaikról. Miközben Máté imádja cukorral meghinteni a mindenki által sósan fogyasztott káposztás tésztát, van, aki mindenre ketchupot nyomna, más pedig a gyorséttermek hamburgereit enné éjjel-nappal.

Fotó: arfo/Getty Images

#Életmód#receptek#recept#gasztro#káposztás tészta