Bableves – az igazi magyaros kedvenc
2025. január 29. 12:05
A habart bableves az egyik legjobb választás, ha tartalmas és ízekben gazdag fogásra vágysz. Ez a klasszikus recept minden falatja a házias konyhát idézi, miközben a tejfölös habarás lágy krémességet ad az ételnek. Ideális választás hűvös napokon vagy akár egy hétvégi családi ebédhez.
A bableves története szorosan összefonódik a magyar konyhával és paraszti hagyományokkal. Az egyszerű, tápláló ételek között a bableves mindig kiemelkedett, mivel a szárazbab könnyen tárolható és sokáig eltartható alapanyag volt. Eleinte egyszerű változatai készültek zöldségekkel és füstölt hússal, majd a tejfölös habarás elterjedésével vált még gazdagabbá és selymesebbé. Az idők során a bableves sok változatot kapott, és mára a magyar családok egyik legkedveltebb, házias fogásává vált. E leves nemcsak a múlt egy darabja, hanem a magyar konyha megunhatatlan klasszikusa. Ha kedvet kaptál, hogy te is elkészítsd ezt a tartalmas és ízekben gazdag ételt, ne hagyd ki a receptünket – garantáltan mindenkit leveszel vele a lábáról!
Hozzávalók:
- 500 g tarkabab
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- ½ zellergumó
- 500 g füstölt tarja
- 3 db babérlevél
- 1 tk egész bors
- 4 l víz
- Só, bors ízlés szerint
- 2 ek őrölt paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 2 tk mustár
- 1 db tv-paprika
- 1 db paradicsom
- 1 csokor zellerzöld vagy petrezselyem
A habaráshoz:
- 1 kis dobozos tejföl
- 30 g finomliszt
A tálaláshoz:
- Friss petrezselyem
Elkészítés lépésről lépésre:
- A tarkababot legalább 4 órára, de legjobb, ha egy egész éjszakára beáztatjuk. Az áztatás után alaposan átmossuk és leszűrjük.
- Tegyük a babot egy nagy fazékba a meghámozott, egészben hagyott vörös- és fokhagymával, a 5 cm-es darabokra vágott zöldségekkel, valamint a szeletelt füstölt tarjával együtt. Adjuk hozzá a babérlevelet, az egész borsot, és öntsük fel 4 liter vízzel.
- Amikor a leves felforr, sózzuk, borsozzuk, majd ízesítsük darált paprika-krémmel, őrölt köménnyel és mustárral. Tegyük bele a tv-paprikát, a paradicsomot és a zellerzöldet egészben. Közepes lángon főzzük addig, amíg a bab, a zöldségek és a hús teljesen megpuhulnak.
- A tejfölt simára keverjük a liszttel. Hozzáadunk 1-2 merőkanálnyit a forró levesből, hogy fellazítsuk, majd folyamatos keverés mellett visszaöntjük a levesbe. Forraljuk még 2-3 percig.
- A habart bablevest frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Kínálhatunk mellé friss kenyeret vagy egy szelet füstölt tarját.
TIPP: Ha még különlegesebb ízre vágysz, kínáld a levest fokhagymás pirítóssal!
Fotó: Image Professionals GmbH, chas53/Getty Images