Életmód

Bableves – az igazi magyaros kedvenc

rtl.hurtl.hu

2025. január 29. 12:05

A habart bableves az egyik legjobb választás, ha tartalmas és ízekben gazdag fogásra vágysz. Ez a klasszikus recept minden falatja a házias konyhát idézi, miközben a tejfölös habarás lágy krémességet ad az ételnek. Ideális választás hűvös napokon vagy akár egy hétvégi családi ebédhez.

A bableves története szorosan összefonódik a magyar konyhával és paraszti hagyományokkal. Az egyszerű, tápláló ételek között a bableves mindig kiemelkedett, mivel a szárazbab könnyen tárolható és sokáig eltartható alapanyag volt. Eleinte egyszerű változatai készültek zöldségekkel és füstölt hússal, majd a tejfölös habarás elterjedésével vált még gazdagabbá és selymesebbé. Az idők során a bableves sok változatot kapott, és mára a magyar családok egyik legkedveltebb, házias fogásává vált. E leves nemcsak a múlt egy darabja, hanem a magyar konyha megunhatatlan klasszikusa. Ha kedvet kaptál, hogy te is elkészítsd ezt a tartalmas és ízekben gazdag ételt, ne hagyd ki a receptünket – garantáltan mindenkit leveszel vele a lábáról! 

Bableves – az igazi magyaros kedvenc

Hozzávalók:

  • 500 g tarkabab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ zellergumó
  • 500 g füstölt tarja
  • 3 db babérlevél
  • 1 tk egész bors
  • 4 l víz
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2 ek őrölt paprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 tk mustár
  • 1 db tv-paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor zellerzöld vagy petrezselyem

A habaráshoz:

  • 1 kis dobozos tejföl
  • 30 g finomliszt

A tálaláshoz:

  • Friss petrezselyem

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A tarkababot legalább 4 órára, de legjobb, ha egy egész éjszakára beáztatjuk. Az áztatás után alaposan átmossuk és leszűrjük.
  2. Tegyük a babot egy nagy fazékba a meghámozott, egészben hagyott vörös- és fokhagymával, a 5 cm-es darabokra vágott zöldségekkel, valamint a szeletelt füstölt tarjával együtt. Adjuk hozzá a babérlevelet, az egész borsot, és öntsük fel 4 liter vízzel.
  3. Amikor a leves felforr, sózzuk, borsozzuk, majd ízesítsük darált paprika-krémmel, őrölt köménnyel és mustárral. Tegyük bele a tv-paprikát, a paradicsomot és a zellerzöldet egészben. Közepes lángon főzzük addig, amíg a bab, a zöldségek és a hús teljesen megpuhulnak.
  4. A tejfölt simára keverjük a liszttel. Hozzáadunk 1-2 merőkanálnyit a forró levesből, hogy fellazítsuk, majd folyamatos keverés mellett visszaöntjük a levesbe. Forraljuk még 2-3 percig.
  5. A habart bablevest frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Kínálhatunk mellé friss kenyeret vagy egy szelet füstölt tarját.

TIPP: Ha még különlegesebb ízre vágysz, kínáld a levest fokhagymás pirítóssal!

Fotó:  Image Professionals GmbH, chas53/Getty Images

 

#Életmód#recept#gasztro#gasztronómia#leves#bableves#habarás#bab#tarja#ebéd#családi recept