5 lencsés étel a világból az újévi lakomához
2024. december 31. 12:05
Az újévi hagyományok világszerte számos formát öltenek, de egy dolog sok országban közös: a lencse fogyasztása. Pénzérmére emlékeztető formájának köszönhetően az az apró, kerek hüvelyes a gazdagságot és a bőséget szimbolizálja. Nézzük, mely országokban milyen formában kerül az asztalra az év első napján! Te melyiket próbálod ki idén?
1. Olaszország: Lencse és kolbász – Cotechino con Lenticchie
Olaszországban a lencse az egyik legnépszerűbb újévi fogás, amelyet hagyományosan sertéskolbásszal, a „cotechinóval” tálalnak. Az étel gazdagságot és szerencsét hoz az új esztendőre. A lencsét lassan főzik puhára, paradicsomos vagy húsleveses alaplében, majd a szeletelt, fűszeres kolbásszal tálalják. Ez a klasszikus fogás Észak-Olaszországból, különösen Modena környékéről származik.
2. Brazília: Lencseleves fokhagymás pirított hagymával
Brazíliában az újévi ünnepségek elengedhetetlen része a lencse, amelyet gyakran leves formájában fogyasztanak. A brazil lencseleves egyszerű, mégis ízletes: sárgarépával, zellerrel, paradicsommal olykor csicseriborsóval, és rengeteg fokhagymával készül. A lencse mellett gyakran kerül bele egy kevés rizs is, ami tovább erősíti a bőség szimbolikáját.
3. Németország: Lencse saláta ecetes-olajos öntettel
Németországban a lencse szintén szerencsehozó ételnek számít. Újévkor gyakran salátaként készítik el, amelyet ecetes-olajos öntettel ízesítenek. A főtt lencséhez gyakran adnak apróra vágott hagymát, petrezselymet és füstölt szalonnát, hogy egy igazán gazdag és tartalmas fogás legyen. Néha párolt kolbásszal egészítik ki.
4. India: Fűszeres dahl újévre
Indiában a lencse, különösen a vöröslencse, mindennapi alapélelmiszer, de újévkor különleges jelentőséget kap. Az „újévi dhal fűszerekben gazdag, gyakran kurkumával, köménnyel, gyömbérrel és korianderrel készítik. Ezt a fogást friss naan kenyérrel vagy rizzsel fogyasztják.
5. Magyarország: Klasszikus lencsefőzelék
Magyarországon az újévkor szinte kötelező a lencsefogyasztás, hiszen a népi hagyomány szerint ez hozza a pénzbőséget az év során. A klasszikus lencsefőzelék füstölt húsos alaplében készül, és tejföllel, valamint pirospaprikával sűrítik. Az ételt sokan sült virslivel, kolbásszal vagy füstölt hússal tálalják.
A konyhafőnök gasztro-reality sorozatunk néhány napja véget ért, és történetében először egy hármaspárbajon dőlt el, hogy kié lesz a főnyeremény, ám ha receptekre és további inspirációt keresel az RTL+ felületén visszanézheted!
Fotók: Gulcin Ragiboglu, a-lesa/Getty Images