Különleges halas recept Kaszás Kornéltól, ha unod a pontyot
2024. december 19. 10:00
Karácsony környékén általában mindenki a pontyot keresi, de ha vágysz valami extrábbra, akkor jó helyen jársz! Elhoztuk ugyanis Kaszás Kornél Michelin-csillagos séf halleves-receptjét, amivel A Konyhafőnök versenyzői is találkozhattak már a műsor során.
Kötényeket felvenni, itt az idő, hogy úgy főzz, mint egy Michelin-csillagos séf!
Hozzávalók (4 főre):
A halleveshez:
- 500 g füstölt halcsont (durbincs)
- 1 paradicsom (kockázva)
- 1 póréhagyma (fehér része, szeletelve)
- 1 kis fej édeskömény (szeletelve)
- 2 szál angol zeller (aprítva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 liter víz vagy szárnyas alaplé
- 200 g hideg vaj (kockázva)
- 2 ek olívaolaj
- Só, fehér bors
A wontonhoz:
- 300 g tengeri halhús (például tőkehal)
- 50 ml tejszín
- Só, bors
- 1 ek apróra vágott snidling
- 12-16 db wontonlap
- Olívaolaj (sütéshez)
Elkészítés:
A halleveshez olívaolajon pirítsd meg a póréhagymát, az édesköményt, az angol zellert és a fokhagymát. Add hozzá a halcsontokat, a paradicsomot és a fehérbort. Forrald fel, majd öntsd fel alaplével. Lassú tűzön főzd 30 percig, majd szűrd le. Ha kész, vedd le a tűzről és a hideg vajkockákkal montírozd a levest, majd botmixerrel pürésítsd. Ízlés szerint sózd, borsozd.
A wonton tésztához a halhúst keverd össze a tejszínnel konyhai robotgéppel, snidlinggel, sóval és borssal, hogy sima prádot kapj. Töltsd a halas tölteléket a wontonlapok közepére, hajtsd össze és jól zárd le. Egy serpenyőben kevés olívaolajat forrósíts, pirítsd meg a wontonokat, majd kevés vízzel felöntve gőzöld őket puhára.
Végül a forró levest tálald és helyezz mellé egy-egy pirított-gőzölt halas wontont. Füstölt paradicsom kockákkal és kovászolt karfiollal, kaporolajjal díszítheted.
Jó étvágyat!