Életmód

A sült szalonnának már az illata is jó hatással van ránk

rtl.hurtl.hu

2024. július 11. 11:06

A tudósok szerint nagyon jól teszi, aki reggelire sült bacont választ, ugyanis megállapították, hogy fokozza az agyi teljesítményt és már az illata is boldoggá teszi az embert.

Sokak kedvenc reggelije 150 féle illatot tartalmaz, köztük olyanokat is, amelyek aktivitást váltanak ki a szürkeállományunkban. A szakértők azt is megállapították, hogy a szalonna illata fokozza a szaglásunkat, az éberségünket, a memóriánkat és a látottak gyorsabb feldolgozásának képességét. A sistergő csíkos finomságok illata szerotonin- és dopaminlöketet is biztosít, ami jó hangulatba hoz minket – írja a TheSun.

Azt is megfigyelték, hogy már a szalonna szó említése is működésbe hozza az élvezetekért felelős motorjainkat, így nem véletlen, hogy összefut a nyál a szánkban, ha ez készült reggelire. Sőt, a kutatás azt is megállapította, hogy a szalonna segítheti az agy és a bélrendszer közötti kommunikációt, potenciálisan fokozva az emésztést és a szervezet immunválaszait. Hugo Alexandre Ferreira professzor, a Lisszaboni Egyetem munkatársa a világ minden tájáról összeszedte a szalonnával kapcsolatos tanulmányokat és ezeket elemezte.

A szalonna érzékszerveinkre gyakorolt hatásai szerepet játszhatnak a kognitív képességek javításában, ha az egy kiegyensúlyozott étrend részeként kerül be a szervezetbe 

– mondta a professzor. Az egyik vizsgálatban, amelyet Ferreira professzor végzett, azt találta, hogy azok, akik sovány sertéshúst tartalmazó mediterrán étrenden éltek, magasabb agyi feldolgozási képességgel rendelkeztek, mint azok, akik alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztottak. További kísérletekben szalonnával helyettesítették a sovány sertéshúst, és ugyanerre az eredményre jutottak. 

A kutatáshoz egy bristoli szalonnával és kolbásszal foglalkozó cég is csatlakozott: „Mindig is tudtuk, hogy egy sült baconös szendvics remek módja a nap indításának, így hogy ezt tudományos eredmények is alátámasztják, még elszántabbak lettünk, hogy termékeinkkel örömet okozzunk” – mondta a cég társalapítója.

Nyitókép: Pexels

#Életmód#szalonna#bacon#Reggeli#tudomány#étrend#egészség

Címlapról ajánljuk