Életmód

Szívroham jelei nőknél: ezekre érdemes figyelni

rtl.hurtl.hu

2024. július 6. 14:27

Még az egészséges, fitt embereknél is előfordulhat szívbetegség, ami gyakran marad észrevétlen, és hirtelen halált is okozhat. A szívroham azonban ritkán olyan, mint a filmekben, különösen a nőknél: órákig is elhúzódhatnak, és egyre erősödhetnek a tünetek. Ha olyan tüneteink vannak, amelyek miatt máshoz már mentőt hívnánk, magunk miatt is tegyük meg, függetlenül attól, hogy mennyire gondoljuk magunkat egészségesnek – figyelmeztet a kardiológus.

Az Egyesült Államokban szívbetegség okozza a legtöbb nő halálát, és ennek kockázata azokat sem kerüli el, akik fittek és egészségesek. A Washington Post szerzője személyes történetet osztott meg olvasóival: barátnője, Anne 2022 decemberében, 61 éves korában váratlanul halt meg szívrohamban. 

A cikk szerzője onnan ismerte őt, hogy gyerekeik ugyanabba az iskolába jártak, majd a túrázás szeretete is összekötötte őket. Gyalog és biciklivel is járták a természetet, 2017-ben félmaratont teljesítettek. A járvány alatt Anne rászokott a szobabiciklizésre, 800 napon át egyetlen napot sem hagyott ki.

Anne szülei megérték a 90 évet, ő maga pedig egészségesen étkezett, nem ivott, nem dohányzott. A középkorba érve ugyan felszedett pár kilót, de később leadta, karcsúnak és egészségesnek látszott.

Ám egy délután, amikor leszállt a biciklijéről, hányingerre és fáradtságra panaszkodott, és a jobb karja is fájt. Arra gondolt, hogy valamilyen emésztési problémája lehet, gyógyszert is bevett rá, de nem lett jobban. Miután hányt, a férje orvosi ügyeletre akarta vinni, de ő nem akart menni. Másnap reggel összeesett a fürdőszobában, és már nem lehetett rajta segíteni.

Az újságírót nemcsak az ütötte szíven, hogy elveszített egy barátot, hanem az is, hogy soha nem gondolta volna, hogy Anne-nel ilyesmi előfordulhat.

A cikkben megszólaló kardiológus, Martha Gulati elmondta: amikor megkérdezik az embereket, hogy szerintük mi a leggyakoribb halálozási ok a nők körében, legtöbben a mellrákot mondják. Pedig a mellráknál tízszer nagyobb az esélye annak, hogy egy nő szívrohamban hal meg.

Szívroham a nőknél: mire érdemes figyelni?
Illusztráció: E+ / Getty Images

A kockázat azokra a nőkre is kiterjed, akik minden jel szerint egészségesek és jó formában vannak. Anne a halála előtt koleszterincsökkentő gyógyszert kezdett szedni, de mást nem, és a családjában sem fordult elő szívbetegség. Nem kapta el a koronavírus-fertőzést sem.

A kardiológus szerint kétség nem fér ahhoz, hogy a testmozgás a szívünknek is jót tesz. Azoknak a legjobbak az életkilátásaik, akik rendszeresen mozognak és fittek. Ám az egészséges embereknél is előfordulhat szívbetegség, ami gyakran észrevétlen, és hirtelen halált okozhat.

A szakemberek szerint érdemes odafigyelni minden, a derék felett jelentkező új tünetre. A szívroham ritkán olyan, mint a filmekben, ahol valaki a mellkasához kap és összeesik, ehelyett a tünetek órákig elhúzódhatnak és erősödhetnek. A hirtelen légszomj és a mély fáradság gyakori jele a szívrohamnak, ugyanígy a mellkasi fájdalom, a gyomorpanaszok, a hát, a nyak vagy az állkapocs fájdalma is.

Sok nő, aki ezeket a tüneteket tapasztalja, nem gondol rá, vagy nem akarja elhinni, hogy a szívével lehet gond, pedig ha a férjüknek lennének hasonló tünetei, már hívnák a mentőt.

Mindig azt mondom, hogy ha valakihez mentőt hívnál ilyen tünetekkel, magad miatt is tedd meg

– mondta a kardiológus. Az újságíró pedig arra figyelmezteti olvasóit, hogy figyeljenek oda a testük jelzéseire, függetlenül attól, hogy mennyire gondolják magukat egészségesnek, és mennyire érzik valószínűtlennek a végzetes kimenetelt.

Merkely Béla a Reggeliben beszélt arról, hogy az elhízás hogyan növeli az akut infarktus és a stroke kockázatát.


Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#egészség#szív#szívroham#szívbetegség#szív- és érrendszeri betegség#kardiológus

Címlapról ajánljuk