Életmód

Meglepő felfedezés: a menstruáció javítja a nők kognitív teljesítményét egy új kutatás szerint

rtl.hurtl.hu

2024. június 22. 12:45

A női sportolók jobban teljesítenek a kognitív teszteken, amikor menstruálnak, még úgy is, hogy közben rosszabbul érzik magukat – állítja egy új kutatás.

Bár a női sportolók a menstruáció alatt rosszabbul érzik magukat, eközben a kognitív teljesítményük feljavul: a reakcióidejük gyorsabb, és kevesebbszer hibáztak, mint a havi ciklusuk többi részében – állítja egy új tanulmány.

A menstruáció és a nők kognitív képességeinek változása közti összefüggést a University College London (UCL) kutatói vizsgálták, eredményeiket a Neuropsychologia című folyóiratban publikálták. A Guardian cikke szerint a kutatásban 241 sportoló adatait elemezték, a résztvevőknek két hét különbséggel egy sor kognitív tesztet kellett kitölteniük, hogy felmérjék a nők havi ciklusának különböző fázisainak hatását.

A feladatokat úgy alakították ki, hogy imitálják a sportolásra jellemző mentális folyamatokat, figyelték egyebek mellett a reakcióidőt, a koncentrációt és a vizuális információk feldolgozását. A kísérletben résztvevők közt 47 fogamzásgátlót szedő nő és 96 férfi is volt, hogy össze tudják hasonlítani az eredményeket. Noha azt találták, hogy a nemek közt nem volt számottevő különbség a teljesítményben, egy meglepő eredményre jutottak. 

Az derült ki ugyanis, hogy a nők a menstruációjuk alatt jobban teljesítettek, mint a havi ciklusuk bármely más szakaszában: gyorsabb reakcióidőt mutattak és kevesebb hibát követtek el.

Ami pedig ennél is érdekesebb, hogy mindez annak ellenére történt, hogy a résztvevők a beszámolók alapján rosszabbul érezték magukat a menstruációjuk alatt, és úgy élték meg, hogy ez negatívan befolyásolta a teljesítményüket. „Az eredmények megkérdőjelezik azt, amit a nők, és talán a társadalom általában véve feltételez a képességeikről a hónapnak ebben a bizonyos időszakában” – mondta Dr. Flaminia Ronca, a UCL munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

A tudósok szerint a hatás azzal magyarázható, hogy a menstruáció alatt a női szervezetben lévő hormonok egyensúlya megváltozik, írja a Science Alert. Mivel a férfi és női sportolók reakcióideje és pontossága között nem volt különbség, a kutatók következő lépése annak vizsgálata, hogy a hormonális fogamzásgátlók különböző típusai vagy dózisai miként befolyásolhatják a sportolók agyműködését.

Komoly betegség is állhat a fájdalmas menstruáció hátterében

Korábban részletesen írtunk róla, hogy mit jelent a fájdalmas menstruáció, és hogy a nőgyógyász szakorvos hogyan látja a munkavégzést az érintett nőknél. Dr. Fülöp István szerint az endometriózis ma már a termékenységi korban lévő nők 10-15 százalékát érinti úgy, hogy tüneteik is vannak, a betegség pedig akár meddőséget is okozhat. A fájdalmas menstruációról korábban a Reggeliben is volt szó:


Nyitókép: Getty Images

 

#Életmód#menstruáció#egészség#kognitív képességek#nők#sportolók#kutatás#tanulmány#Sport

Címlapról ajánljuk