Életmód

A kevés tesztoszteron megrövidítheti a férfiak életét

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 16:40

Egy új kutatás szerint az alacsony tesztoszteronszint a férfiaknál összefüggésbe hozható a korai halálozással.

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. Részt vesz a férfi nemi jelleg kialakításában, az izomképződésben, de a szőrzet és a haj növekedésében is, valamint a szexuális vágyat is befolyásolja. A nők szervezetében is megtalálható, de náluk sokkal kisebb mennyiségben.

A tesztoszteron szintje a férfiak szervezetében az életkor előrehaladtával csökkenni kezd, és egyre több kutatás mutat rá arra, hogy ez komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Egy új, nagyszabású tanulmány például újabb bizonyítékokat tárt fel arra, hogy az alacsony tesztoszteronszint a férfiaknál összefüggésbe hozható a korai halálozással – írja a The Conversation.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatócsoportja 11 korábbi tudományos tanulmány eredményeit vetette össze, amelyek a tesztoszteronszint élettartamra gyakorolt hatását vizsgálták, legalább öt éven keresztül nyomon követve a résztvevő férfiak egészségi állapotát. Az így elkészült metaanalízisben a tudósok azt találták, hogy a legalacsonyabb tesztoszteronszintű résztvevőknél nagyobb volt a halál kockázata.

A kevés tesztoszteron ugyanis növelte körükben leginkább a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ami még mindig a férfiak vezető halálozási oka a világon.

Korábbi kutatások pedig azt bizonyították, hogy ez a nemi vágyat és a spermiumok számát is csökkenti, valamint merevedési zavarokat okozhat. Ezek eredmények fényében elmondható, hogy a férfiaknak nem árt figyelniük a hormonális egészségükre. 

Az új metaanalízis tehát azt sugallja, hogy a kevés tesztoszteron valóban nem a hosszú élet titka. De akkor hogyan lehet ezt megelőzni? – kérdezhetnénk. A tudósok szerint az egészséges életmód és az elhízás elkerülése a kulcs, de a kórosan alacsony tesztoszteronszintű férfiak esetében megfontolandónak tartják a hormonpótló kezelést is.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#tesztoszteron#halálozás#férfiak#kutatás#egészség#szív- és érrendszeri betegség

Címlapról ajánljuk