Életmód

Autoimmun betegségek korai jelei lehetnek a rémálmok

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 16:33

Egy új kutatás szerint a rémálmok és a nappali hallucinációk autoimmun betegségeket is jelezhetnek.

Képzelje el, hogy minden éjszaka rémálmokkal küzd, miközben nappal tévképzetek, hallucinációk gyötrik. Azt gondolnánk, hogy ezek a tünetek valamilyen mentális vagy pszichológiai betegségre utalnak, valójában a szervezet mélyebb problémáira is figyelmeztethetnek: egy új kutatás szerint

akár egy autoimmun betegség korai jelei is lehetnek.

Az eClinicalMedicine című folyóiratban publikált tanulmányból az derül ki, hogy nem árt odafigyelni a gyakori rémálmokra. Ezek ugyanis a nappali hallucinációkkal együtt egy bizonyos autoimmun betegségre, a lupuszra hívhatják fel a figyelmet. A lupusz egy olyan betegség, amely során az immunrendszer a test saját szervei ellen fordul, mert nem tud különbséget tenni az egészséges sejtek és szövetek közt. 

A betegségre nincsen gyógymód, de a tünetek gyógyszerrel kezelhetők. Tünetei és jelei egyénenként eltérőek lehetnek attól függően, hogy melyik szervet vagy szövetet támadta meg a betegség, ez megnehezíti a helyes diagnózis felállítását is. Jellemzően kimerültséggel, ízületi fájdalmakkal és duzzanattal jár együtt, de a tudósok most másik lehetséges tünetet is beazonosítottak.

Az IFLScience cikke szerint a tanulmányban 676 lupuszban szenvedő embert vizsgáltak meg, konzultáltak 400 orvossal, illetve 69 embert kérdeztek meg a szisztémás autoimmun betegségekkel kapcsolatos tapasztalataikról, amelyek közé a lupusz is tartozik. A kutatás során azonban felfigyeltek egy szokatlan tünetre:

ötből három pácienst rémálmok gyötörtek. Nappali hallucinációkról pedig minden negyedik érintett számolt be, ezeket gyakran kísérték az élénk lidércálmok.

A betegek azt mondták, hogy ezekben gyakran üldözőbe vette őket valami, csapdába estek vagy lezuhantak valahonnan. A vizsgálatban részt vevő klinikusok egyetértettek abban, hogy a rémálmok és a nappali hallucinációk korai figyelmeztető jelei lehetnek az autoimmun betegség közelgő fellángolásának. Megjegyezték: ha a betegeket jobban tájékoztatják arról, hogy mit jelenthetnek ezek a tünetek, az segíthetne a megelőzésben és a korai kezelésben.

Miért erősödnek fel az autoimmun betegségek a beoltottak körében, és miért gyakoribbak a nőknél?

Felerősödött autoimmun betegségek, pajzsmirigyproblémák és cikluszavar is előfordulhat a koronavírus elleni oltások után. Az RTL Híradónak korábban nyilatkozó endokrinológus azt mondta, ezek a problémák rendszeresen előfordulnak a páciensei között koronavírus-fertőzés és oltás után is, azonban a tünetek átmenetiek.


Korábban Prof. Dr. Nékám Kristóf immunológus mondta el a Reggeliben, mi az oka annak, hogy a nők körében gyakoribbak az autoimmun betegségek:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#rémálom#autoimmun betegség#jelek#lupusz#kutatás#tanulmány#Tudomány-Tech#egészség#alvás#álom

Címlapról ajánljuk