Életmód

Ha képernyő előtt eszik a gyerek, el fog hízni

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 5:34

A szakértők szerint a képernyők elvonják a gyerekek figyelmét a jóllakottság érzéséről, így végül többet esznek. A portugáliai Minho Egyetem 735 fiatal tanulót vizsgált, és megállapította, hogy az étkezések közbeni képernyő előtti idő 15 százalékkal növelte a nagyobb derékbőség esélyét.

Az Egyesült Királyság adatai szerint a gyerekek 91 százalékának van okostelefonja 11 éves korára, és a gyerekek, valamint a tinik naponta 2-4 órát töltenek online. Az Ofcom szerint a 16 év alattiak hetente körülbelül öt órát néznek tévét.

Amikor a gyerekek esznek és közben a tévén vagy mobiltelefonon néznek valamit, nem érzik, mikor kell abbahagyniuk az evést, vagy mikor laktak jól. Tovább esznek, csak azért, mert a képernyő elvonja a figyelmüket. Ez rossz a társadalomnak és veszélyes a gyerekekre nézve, mert túlsúlyos vagy elhízott gyerekekhez vezet

– mondta a tanulmány szerzője, Dr. Ana Duarte a The Sunnak, aki a portugáliai Minho Egyetem munkatársa.

Tham Fry, a Child Growth Foundation elnöke is azt mondta: „Sajnos a családi étkezések gyorsan távoli emlékké válnak, pedig egyértelmű, hogy a gyerekek egészségét károsítja, ha a tévé előtt ülve esznek.”

A gyermekek közel 40 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, mire befejezi az általános iskolát.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Életmód#képernyő#kutatás#gyerek#gyereknevelés#étkezés#elhízás#túlsúly#család

Címlapról ajánljuk