Életmód

A demencia korai jelei már a szemből is kimutathatóak

rtl.hurtl.hu

2024. május 20. 15:33

Egy új tanulmány szerint a látásvizsgálatok előbb fedezhetik fel a demencia korai jeleit, mint a memóriatesztek.

Azt gondolnánk, a demencia legjellemzőbb, korai stádiumban is megfigyelhető jele a memóriazavar és a feledékenység. Egy új tanulmány szerint azonban a szemünk is sokat elárulhat az agyunk egészségéről, és a látásproblémák a kognitív hanyatlás legkorábbi tünetei lehetnek. A The Conversation című tudományos portálon ismertetett kutatás megállapította:

a látásromlás 12 évvel a demencia diagnózisa előtt jelezheti a betegséget.

A kutatás során 8623, az angliai Norfolkban élő egészséges embert vizsgáltak meg, akik egészségügyi állapotának változását hosszú éveken át nyomon követték. A vizsgálat végére 537 résztvevőnél alakult ki demencia, a tudósok pedig utánajártak, hogy milyen tényezők előzhették meg a betegséget.

A résztvevőket még a vizsgálat kezdetekor látástesztnek vetették alá, és azt találták, hogy ezen sokkal rosszabbul szerepeltek azok, akiknél később kialakult a demencia. De hogyan lehetséges ez? – tehetnénk fel a kérdést. Az orvosok egyetértenek abban, hogy a demencia és az Alzheimer-kór összefüggésbe hozható az agyban összegyűlő mérgező fehérjecsomók, az úgynevezett amiloid plakkok számának növekedésével.

A tanulmány szerzői szerint a látási problémák azért lehetnek a mentális leépülés korai jelei, mert ez a szennyeződés először az agy látással kapcsolatos területeit érintheti, a memóriáért felelős részek csak a betegség előrehaladtával károsodnak. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy 

a látásvizsgálatok előbb találhatják meg a demencia korai jeleit, mint a memóriatesztek.

A tudósok hozzáteszik, az Alzheimer-kór másik korai jelei a hibás szemmozgások, ezeket ugyancsak fel lehet fedezni már a memória- vagy beszédzavarok megjelenése előtt. De arra is utalnak más bizonyítékok, hogy a demenciában szenvedő emberek hajlamosak az új emberek arcainak feldolgozására, így már az is árulkodó lehet, ahogy beszélgetőpartnerük arcát fürkészik a szemükkel.

Alzheimer-kór: a felejtés betegsége

A demencia egy olyan állapot, ami a becslések szerint több mint 55 millió embert érint világszerte. Az időskori demencia 70 százalékáért az Alzheimer-kór felelős, ami a világ egyik legégetőbb egészségügyi problémája. Magyarországon becslések szerint mintegy 200-250 ezer ember küzd demenciával és Alzheimer-kórral.

A betegség nem visszafordítható, de kezelhető. Több ezer gyógyszerfejlesztés irányul arra, hogy minél korábbi stádiumba beavatkozva a tünetek súlyosbodása késleltethető legyen. A Praxis korábbi riportját a témában alább tekintheti meg:


A demencia különböző típusai különbözőképpen érinthetik az embereket, és mindenki a maga módján tapasztalja a tüneteket. A látásromláson kívül is vannak azonban olyan gyakori korai tünetek, amelyek már a demencia diagnózisa előtt is jelentkezhetnek, ezekről korábban itt írtunk.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#demencia#alzheimer-kór#betegség#kognitív hanyatlás#látásromlás#látás#látáskárosodás#szemvizsgálat#kutatás#tanulmány

Címlapról ajánljuk