Életmód

Ezek a demencia korai jelei, már némi séta is segíthet a megelőzésben

rtl.hurtl.hu

2024. április 14. 5:36

A demencia nem feltétlen az öregedés elkerülhetetlen velejárója, a hétköznapokban is tehetünk a megelőzésért – ezt mondják a szakértők. Claire Steves, a londoni King's College öregedés és egészség professzora azt állítja, a demencia kialakulásának kockázatát például már az is csökkentheti, ha többet sétálunk. 

Claire Steves, a londoni King's College öregedés és egészség professzora egy podcast műsorban beszélt arról, hogy a testmozgás kulcsfontosságú a kognitív egészség javításában – számolt be róla a brit The Sun című bulvárlap. 

Minden páciensemnek azt mondom, hogy gondoskodjon arról, hogy hetente legalább háromszor fizikailag aktív legyen, és minden nap mozduljon ki

– mondta. Bár igaz, hogy egyeseknél a genetika, vagy például a cukorbetegség és a magas koleszterinszint miatt magasabb lehet a demencia kockázata, van néhány egyszerű szokás, amellyel javíthatók az esélyek.

Ennyi séta is már hatásos lehet a demencia megelőzésében
Fotó: Pexels

Több edzéstípust is vizsgáltak a kutatók, az ellenállóképességi edzésektől az aerob testmozgásig, de ezek túl intenzívek lehetnek idősebb korban.

„Már az is különbséget jelent, ha többet mozogsz és kevesebbet ülsz” – mondta a szakember. Itt jön a képbe a séta. Ha most nem vagyunk túl aktívak, a szakember szerint akkor is elég heti 3 alkalommal napi 45 perc séta. 

Ennyi séta is már hatásos lehet a demencia megelőzésében
Fotó: Pexels

A kockázat csökkentésének egyéb módjai

A szakember kitért más életmódbeli változtatásokra is, amelyekkel csökkenthető a demencia kockázata.

Kulcsfontosságú például, hogy mit eszünk. Steves szerint minél több különböző színű gyümölcsöt és zöldséget kell bevinnünk az étrendünkbe, valamint jó növényi alapú zsírokat, melyeket a diófélékből, magvakból és olívaolajból nyerhetünk.

Mivel az agy anyagcseréje rendkívül aktív, sok tápanyagra van szüksége, és tudjuk, hogy a növényi eredetű tápanyagok széles választéka nagyon fontos az agy egészsége szempontjából

 – mondta a professzor.

Ennyi séta is már hatásos lehet a demencia megelőzésében
Fotó: Pexels

A fogínyre való odafigyelés is fontos, mivel a száj és az agy egészsége szorosan összefügg.

Az Egyesült Királyságban az idősebb felnőttek körülbelül 35 százalékának van fogínygyulladása, és tudjuk, hogy elég szoros kapcsolat van a fog körüli betegségek és a kognitív egészség között 

– mondta az öregedési szakértő.

A legújabb kutatások szerint a rossz szájhigiénés állapot olyan sejtek változásához vezethet, amelyek védik az agyat az amiloid plakkoktól, az Alzheimer-kór egyik ismertetőjegyétől.

Végezetül Steves professzor szerint a társas interakciók és a társadalmi aktivitás is fontos része az agy egészségének megőrzésében. Bizonyos fizikai tevékenységek mentálisan is karban tarthatnak, mint például a városi kerékpározás vagy a tánc. Azt javasolta, hogy olyasmit válasszunk mozgásformaként, ami egyszerre edzi az elmét és a testet.

A demencia különböző típusai különbözőképpen érinthetik az embereket, és mindenki a maga módján tapasztalja a tüneteket. Vannak azonban olyan gyakori korai tünetek, amelyek már a demencia diagnózisa előtt is jelentkezhetnek. Ezek a következők:

  • memóriazavar;
  • koncentrációs nehézségek;
  • nehézséget okoz a megszokott napi feladatok elvégzése, például a vásárlás során a helyes aprópénz kiválasztása;
  • nehezen tud követni egy beszélgetést vagy megtalálni a megfelelő szót;
  • összezavarodik az idővel és a hellyel kapcsolatban;
  • hangulatváltozás.

A tünetek enyhén kezdődnek és fokozatosan súlyosbodnak. Ha memóriaproblémái vagy egyéb tünetei vannak, fontos, hogy minél előbb beszéljen erről a háziorvosával.  

Nyitókép: Pexels

#Életmód#demencia#öregedés#Sport#séta#megelőzés#betegség

Címlapról ajánljuk