Életmód

Ezeket az apróságokat teszik meg minden nap, akik idős korukban is frissek és egészségesek maradnak

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 5:45

Érdemes jóval az időskor előtt arra gondolni, hogyan fogjuk tudni megőrízni a testi és szellemi frissességünket. Pár apróság elég naponta elég lehet ahhoz, hogy jól öregedjünk.

Az öregedés talán elkerülhetetlen, de ez nem jelenti azr, hogy idősebb korunkban nem élhetünk ettől teljes értékű életet. Azok az emberek, akik képesek megtartani az éles elméjüket, általában apró, de fontos tevékenységeket építettek bele a napi rutinkjukba. Legyen szó a rendszeres testmozgásról, a napi rejtvényfejtésről vagy zenehallgatásról, ezek a kis dolgok rendkívül hasznosak lehetnek öregedő testünknek és szellemünknek. 

A Hackspirit gyűjtéséből kiderül, hogy melyek azok az apróságok, amiket ha beépítünk a mindennapjainkba, akkor az időskor sem fog kifogni rajtunk.

Szórakoztató agytréning a memória javításához

Először is fontos azt megértenünk, hogy az öregedés nem egy olyan folyamat, aminek csak hátrányai vannak. Különböző kutatások során rámutattak, hogy bár néhány kognitív funkció gyengül az életkorral, mások viszont valójában javulnak.

Az agyunk például idővel jobban észreveszi a különböző információforrások közötti kapcsolatokat, talán ezért tűnünk bölcsnek sok szempontból az életkor előrehaladtával. A memóriának viszont egyértelműen nem tesz jót az öregedés, tehát sajnos minél idősebb lesz az ember, annál feledékenyebbé válik. Ezen az úgynevezett agytréning-tevékenységek segíthetnek, úgymint

  • a keresztrejtvények
  • a szudoku
  • a kártyajátékok
  • a sakk
  • a társasjátékok
  • a szókirakós játékok
  • a videójátékok.

Ezek a játékok mind arra késztetik az agyunkat, hogy problémákat oldjon meg, ez a mentális stimuláció kell ahhoz, hogy éles maradjon az elménk.

Ha ezt a pár apróságot minden nap megteszed, idős korodban friss és egészséges leszel
Ha ezt a pár apróságot minden nap megteszed, idős korodban friss és egészséges leszel. Fotó: Getty Images

Tanulj tovább

Mondják, hogy az öreg kutyának már nem lehet új trükköket tanítani. Ez nem igaz. Sosem vagyunk túl öregek a tanuláshoz, amit a 90 éves olasz Annunziata Murgia története is bizonyít: miután a háború miatt lemaradt középiskolai érettségiről, elhatározta, hogy befejezi tanulmányait. Az idős nő elmondta, hogy mindig is imádott tanulni, ezért nem okozott neki gondot, hogy 90 évesen újra iskolapadba üljön.

Ám alapvetően már az is elég lehet, ha nyitottak maradunk a világ dolgaira, és befogadjuk az kínálkozó új tudásokat. A lényeg, hogy kihívást találjon az ember a mindennapokban, ez ugyanis frissen tartja a szellemet. Egy 2014-es idősebb felnőtteket vizsgáló tanulmány szerint a kognitív igénybevételt jelentő készségek tanulása, mint például a hímzés vagy a fotózás, javította az alanyok memóriáját. Egy 2019-es elemzés rámutatott arra is, hogy egy másik nyelv megtanulása megerősíti az agy különböző területei közötti kapcsolatot, segítve ezzel a demencia elleni védekezést.

Le a sztereotípiákkal

Szerencsére az öregedéssel kapcsolatos közvélekedés radikális változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem maradtak káros sztereotípiák. Több tanulmány is bizonyítja, hogy ezek nem tesznek jót az időseknek semmilyen tekintetben. Egy felmérésből az is kiderült, hogy azok az idősek, akik negatív kritikának voltak kitéve az életkoruk miatt, rosszabbul teljesítettek memóriához kötődő feladatokban. Azok, akik nem voltak kitéve efféle tapasztalásnak, sokkal jobb hibaaránnyal végezték el a feladatot. A pozitív mentális attitűd az egész életen át segítségünkre van. 

Mozgasd meg a tested és az agyad

Mindannyian tudjuk, hogy a testmozgás karbantartja testünket, de valójában a rendszeres mozgás az agyunkra is jó hatással van. Egy tanulmány kimutatta, hogy a 90-es éveikben járók sokkal fittebbek mentálisan, ha a hatvanas éveikben mozgalmas volt az életük.

Ha ezt a pár apróságot minden nap megteszed, idős korodban friss és egészséges leszel
Ha ezt a pár apróságot minden nap megteszed, idős korodban friss és egészséges leszel. Fotó: Getty Images

Lisa Feldman Barrett pszichológus professzor szerint a fizikai aktivitás legalább olyan jó hatással van a szellemi fittségre, mint amikor az agyunkat tornáztatjuk. A mechanizmusok még nem ismertek teljesen, de az biztos, hogy a fizikai aktivitás a különböző agyterületek közötti jelátvitelt javítja. A folyamatos testmozgás tehát nemcsak az egészséges testet tartja fenn, hanem serkenti az agytevékenységet is.

Együnk egészséges ételeket

Időskorban sokan szenvednek hiánybetegségekben, ami nagyban kihat az egészségi állapotra. Ha nem étkezünk egészségesen, azt idős korban sokkal jobban megérzi a szervezetünk. Az, amit eszünk, üzemanyag. Bizonyos ételek pedig megfelelő üzemanyagot biztosítanak a testnek ahhoz, hogy mentálisan élesek maradhassunk.

Számos ételről bebizonyososott már, hogy támogatják az agy teljesítményét, ilyenyek a különböző zöldségek, halak, olajos bogyók, diófélék, a tojás, az olívaolaj vagy a kurkuma. De általában véve elmondható is, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, halakban és egészséges zsírokban gazdag mediterrán étrend a legjobb a szervezetünknek.

Ajánlat:
Öregedés elleni csodaszer a mediterrán diéta

Elegendő alvás

A megfelelő alvás nélkülözhetetlen a memóriánk megőrzéséhez. Az alvás során az agyunk feldolgozza és megerősíti a emlékeket, ezért az alváshiány károsan érintheti a kognitív funkciókat.

A tudósok még mindig igyekeznek megérteni azokat a változatos funkciókat és folyamatokat, amelyek alvás közben zajlanak le bennünk. De az már bebizonyosodott, hogy alvás közben a szervezet eltávolít bizonyos hulladéktermékeket (úgynevezett béta-amiloid lemezeket) az agyból, amelyekkel összefüggésben állnak a demencia kialakulásával. Ezért az egyik legegyszerűbb dolog, amit tehetünk azért, hogy az agyunk működjön, az az, hogy hagyjuk pihenni a testünket.

Ha ezt a pár apróságot minden nap megteszed, idős korodban friss és egészséges leszel
Ha ezt a pár apróságot minden nap megteszed, idős korodban friss és egészséges leszel. Fotó: Getty Images

Kapcsolat a családdal, barátokkal és a közösséggel

A kutatások rendre arra jutnak, élethosszig tartó boldogság kulcsa az emberi kapcsolatokban rejlik. A kapcsolatok nemcsak boldoggá tesznek minket, hanem úgy tűnik, egészségesen is tartanak minket, a szociális interakció ugyanis elengedhetetlen a mentális jólét megőrzésében.

Ha élénk beszélgetésekbe bocsátkozunk, vagy társadalmi tevékenységekben veszünk részt, azzal az agyunkat is stimuláljuk. Egy Japánban végzett friss kutatás szerint alacsonyabb arányban alakult ki demencia azoknál az idős embereknél, akiknek több szociális kapcsolatuk volt. 

Vannak azonban még fentieknél is egyszerűbb módszerek szellemi frissességünk megőrzésére, például a

a meditáció vagy a rendszeres zenehallgatás ugyancsak jótékony hatással van kognitív képességeinkre.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#időskor#öregedés#gyakorlat#egészség#boldogság#ma

Címlapról ajánljuk