Külföld

Nem fair jogsitesztre küldeni az Alzheimer-kóros embereket?

rtl.hurtl.hu

2022. december 13. 12:34

Ezt állítja egy kanadai család, miután 82 éves rokonuk annyira megijedt a tesztvezetéstől, hogy inkább önként leadta vezetői engedélyét. 

A kanadai Brit Columbia államban élő Damian Dunne anyósa októberben tudta meg, hogy Alzheimer-kórban szenved. Majd nem sokkal később egy levélben tudatták vele, hogy jogosítványát csak akkor tarthatja meg, ha részt vesz egy tesztvezetésen, ahol felmérik képességeit – írta a Vancouver Sun.

Dunne elmondása szerint 82 éves anyósa ugyan „olykor-olykor elfelejt dolgokat”, és néha többször is felteszi ugyanazokat a kérdéseket, de a közlekedési szabályokkal az állítása szerint nagyon is tisztábban van. A férfi elmondása szerint azonban a teszt egyes részei túlságosan nehezek, különösen egy demenciától szenvedő ember számára, és emiatt „diszkriminatívként” jellemezte azt a helyi sajtónak nyilatkozva.

A meg nem nevezett 82 éves nő végül ugyan elment a tesztvezetésre, de ott megijedt az előtte álló feladattól, és inkább önként leadta a jogosítványát.

Dunne elmondása szerint leginkább a teszt azon részével volt baja, ahol a vizsgázónak egy előre meghatározott útvonalon kell haladni, és meg kell jegyeznie, hogy merre kell mennie, ami szerint még egy olyan embernek is kihívás, aki nem szenved demenciától. 

Egy Alzheimer-kórral foglalkozó szakértő a lapnak elmondta, hogy az útkeresés az egyik olyan probléma, ami demenciától szenvedő embereket érinthet, mert a betegség miatt az agy lassabban dolgozhatja fel a vizuális információkat.

A nagyjából másfél órán át tartó teszt a helyi közlekedési hatóság oldalán található leírás szerint csak arra szolgál, hogy felmérjék az orvosi okokból arra kötelezett emberek vezetési képességeit. A teszten nem lehet elbukni, azt csak adatgyűjtésre használják a hatóságok, és a jogosítvány megtartásáról vagy bevonásáról a családtagok és az orvos megkérdezése után döntenek.

A lap cikke szerint évente átlagosan több mint 4600 esetben tartanak orvosi okokból indított felülvizsgálatot. Az erre kötelezett emberek 30 százaléka inkább önként leadja a jogosítványát, és húsz százalékban eltiltják az embereket a vezetéstől.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: GettyImages

 

#Külföld#demencia#alzheimer-kór#jogosítvány#vezetői engedély#teszt#kanada#orvosi alkalmassági vizsgálat

Címlapról ajánljuk