Tudomány-Tech

Találtak egy gént a tudósok, ami megvédi az embereket az Alzheimer-kór ellen

rtl.hurtl.hu

2024. április 10. 18:35

Arra próbáltak rájönni a tudósok, hogy a nagy Alzheimer-kockázatú emberek egy része miért nem betegszik meg.

Amerikai tudósok felfedeztek egy gént, ami akár 70 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát – írja a Sun.

A kutatók olyan emberek génjeit vizsgálták, akiknél nagy az Alzheimer-kór kockázata, de nem jelentkeztek tüneteik. Arra keresték a választ, mi az, ami védi őket. Összesen 11 ezer ember mintáját elemezték.

Végül egy olyan gént találtak, amely lehetővé teszi, hogy az Alzheimer-kórt okozó fehérjék kiürüljenek az agyból.

Caghan Kizil, a Columbia Egyetem munkatársa elmondta: „Lehet, hogy olyan új típusú terápiákat tudunk a kutatás eredményeinek köszönhetően kifejleszteni, amelyek utánozzák a gén védőhatását a betegség megelőzésére vagy kezelésére”. Ha ez sikerül, akkor csökkenhet azoknak a száma, akiknél demencia alakul ki.

Jelenleg az Egyesült Királyságban 944 ezer szenved demenciától, de a számuk az évtized végére meghaladhatja az 1 milliót is.

Magyarországon nemrég bejelentették, hogy egy budapesti klinikán áprilistól indulnak a komplex szűrések, amelyek akár 10-15 évvel az első tünetek megjelenése előtt kimutatják az Alzheimer-kórt, a klinika neurológusa szerint 97 százalékos pontossággal.


Nyitókép: RTL

#Tudomány-Tech#alzheimer-kór#egészség#kutatás#demencia#gén

Címlapról ajánljuk