Életmód

Már egyetlen apró változás az étrendben segíthet a májbetegeknek

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 19:29

Egy új kutatás kimutatta, hogy már egyetlen húsmentes étkezés is jó hatással lehet a májbetegségben szenvedők szervezetére.

A máj a szervezet nagyon fontos szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, valamint az emésztés egyik szinte nélkülözhetetlen nedvét, az epét választja ki. Minden krónikus májbetegség idővel visszafordíthatatlan károkat okoz, ha kialakul a májzsugor vagy másnéven májcirrózis, aminek hátterében leggyakrabban az alkoholfogyasztás áll.

Egy amerikai klinikai kísérlet nemrég bizonyította, hogy mekkora szerepet játszik az egészséges táplálkozás is pácienseknél. A Clinical and Translational Gastroenterology című szaklapban publikált tanulmányból kiderül: már egyetlen húsmentes étkezés is csökkenti az anyagcserekor termelődő káros ammónia felhalmozódását a végstádiumú májbetegségben szenvedőknél – számol be róla a Science Alert. 

Az ammónia egészséges embereknél is termelődik a szervezetben, például a fehérjék lebontása során, de a súlyos májzsugorban szenvedőkre különösen veszélyes. Minél több húst fogyasztunk, annál több ammóniát kell feldolgoznia a májunknak, és a már amúgy is károsodott szervnek ilyenkor elkerülhetetlenül nehezére esik végezni a dolgát.

Ha a megtermelt ammónia nem tud kiürülni, akkor az agyba eljutva hepatikus enkefalopátiát okozhat, ami a legsúlyosabb esetben májkómához is vezethet. 

A kutatók egy kis létszámú kísérletet végeztek 30 májzsugorban szenvedő férfival, akiket három csoportra osztottak. Az első csoportnak sertés- és marhaalapú hamburgert, a másik kettőnek pedig növényi fehérjéből készült vega szendvicset adtak. A közös bennük az volt, hogy mindkettő pontosan 20 gramm fehérjét tartalmazott. Minden hamburgert teljes kiőrlésű zsemlével, zsírszegény burgonyával és vízzel tálaltak. A kutatók megállapították, hogy

az ammónia szintje jelentősen megemelkedett azoknál a májbetegeknél, akik állati húsból készült hamburgert fogyasztottak.

„Izgalmas volt látni, hogy az olyan apró változások az étrendben, mint például egy-egy hús nélküli étkezés, jótékony hatással lehetnek a májra azáltal, hogy csökkentik a májzsugorodásban szenvedő betegek káros ammóniaszintjét” – jelentette ki Jasmohan Bajaj gasztroenterológus, a Virginia Nemzetközösségi Egyetem munkatársa. A kutatók megjegyzik: számtalan tanulmány kimutatta, hogy a kevesebb hús és több zöldség fogyasztása egészséges, és csökkentheti más betegségek mellett a rák kialakulásának kockázatát amellett, hogy a bolygónknak is jót tesz.

A bedagadt boka is jelezhet májbetegséget

A lábdagadásnak ártalmatlan vagy kézenfekvő okai is lehetnek, de van, amikor jobb, ha orvoshoz fordulunk vele. Szív- és érrendszeri, máj- vagy vesebetegséget jelezhet, a bőr bakteriális fertőzése is okozhatja, de terhesség alatt gyakori, és általában ártalmatlan. Hogy milyen betegségekre utalhat még az alsó végtagi ödéma, korábban ebben a cikkben foglaltuk össze.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#máj#májbetegség#Tudomány-Tech#kutatás#egészség#egészséges táplálkozás#egészséges életmód#húsmentes#vega#vegán#vegetáriánus#étkezés

Címlapról ajánljuk