Életmód

Tényleg veszélyes visszafojtani a tüsszentést

rtl.hurtl.hu

2024. április 20. 4:45

A hirtelen jött lehűlés, a tavaszi nyavalyák és az allergiaszezon miatt talán az átlagosnál többen tüsszentenek ilyenkor. Sokan azonban visszafojtják ezt, nem is gondolva arra, milyen sérüléseket okozhatnak maguknak. A tüsszentés visszatartása legtöbbször fejfájással vagy a dobhártya pukkanásával jár, extrém esetekben azonban súlyos károkat okozhat a szervezetünkben. Mutatjuk a veszélyeket.

Előfordulhat, hogy zsúfolt helyen, egy másik emberrel való beszélgetés közben, élő adásban, mint Szellő Istvánnak, vagy más nem túl szerencsés helyzetben kell tüsszentenünk. Ilyenkor sokan éreznek késztetést arra, hogy visszatartsuk ezt. A kutatások szerint azonban a tüsszentés elfojtása veszélyes lehet az egészségre, sőt súlyos szövődményeket okozhat – írja a Healthline.com egy cikkében.

Örökre elfelejted a királylányos tüsszentést, ha ezt megtudod
Fotó: pexels

Miért tüsszentünk?

Akkor tüsszentünk, amikor az orrunk olyasmit érzékel, aminek nem kellene ott lennie. Ez lehet baktérium, szennyeződés, por, penész, pollen vagy éppen füst. Éppen ezért a tüsszentés nagyon is hasznos, segít a betegségek és a sérülések megelőzésében. Ráadásul a Pennsylvaniai Egyetem kutatói 2012-ben felfedezték, hogy a tüsszentés természetes módon „újraindítja” az orrunkat. 

A tanulmány megállapította, hogy a csillószőrök, vagyis az orr belsejében lévő szövetet kibélelő sejtek tüsszentéskor újraindulnak. 

A tüsszentésnek nem volt ugyanilyen „újraindító” hatása azokra az emberekre, akiknek krónikus orrproblémáik vannak, mint például az arcüreggyulladás.

Örökre elfelejted a királylányos tüsszentést, ha ezt megtudod
Fotó: pexels.com

A tüsszentés visszatartásának veszélyei

Egy tüsszentés akár 160 km/órás sebességgel is kilökheti a nyálkacseppeket az orrból, és ilyenkor nyomás keletkezik a légzőrendszerünkben. Ez magában foglalja az orrmelléküregeket, az orrüreget, és a légcsövünket is.

Egy 2016-os tanulmányban a tudósok egy tüsszentő nő légcsövében azt mérték, hogy a nyomás abban több mint háromszor akkora, mint egy megerőltető tevékenységet végző ember légcsövében. 

A tüsszentés visszatartása nagymértékben megnöveli a légzőrendszerben lévő nyomást, körülbelül 5-24-szeresére, mint amit maga a tüsszentés okoz. A szakértők szerint ennek a plusz nyomásnak a testben tartása potenciális sérüléseket okozhat, amelyek súlyosak lehetnek.

Az alábbiak történhetnek velünk, ha visszatartjuk a tüsszentést.

Megrepedt dobhártya

Amikor tüsszentés előtt visszatartjuk a légzőrendszerben felgyülemlő magas nyomást, és az nem tud a szájon vagy orron át távozni, a fülön át fog. Ez a nyomás alatt lévő levegő a fülben lévő csőbe jut, amely a középfülhöz és a dobhártyához csatlakozik, ez az úgynevezett Eustach-cső. Szakértők szerint lehetséges, hogy a nyomás miatt a dobhártya megreped, és így halláskárosodást okoz. A legtöbb megrepedt dobhártya kezelés nélkül néhány hét alatt meggyógyul, bár egyes esetekben műtétre van szükség.

Középfülgyulladás

A tüsszentés segít megtisztítani az orrot minden olyan dologtól, aminek nem kellene ott lennie. Ide tartoznak a baktériumok is. Ha visszatartjuk a tüsszentést, a baktériumokat is a középfülbe juttathatjuk, ami fertőzést okozhat. Ezek a fertőzések igen fájdalmasak, és sok esetben antibiotikumokra van szükség kezelésükhöz.

Bevérzett szem, sérült erek az orrban vagy a dobhártyában

A szakértők szerint, bár ritkán, de előfordulhat, hogy tüsszentés közben sérülnek az erek a szemben, az orrban vagy a dobhártyában. A tüsszentés visszatartása miatt megnövekedett nyomás hatására az orrjáratokban lévő erek megrepedhetnek. Az ilyen sérülés szem- vagy orrpírt eredményez.

A rekeszizom sérülése

Bár ezek a sérülések ritkák, az orvosok megfigyeltek olyan eseteket, amikor a nyomás alatt lévő levegő beszorult a rekeszizomba, és összeomlott a tüdő olyan embereknél, akik megpróbálták visszatartani a tüsszentésüket. 

Ez életveszélyes sérülés, amely azonnali kórházi kezelést igényel. 

Az viszont gyakori, hogy a tüsszentés visszatartása után fájdalom érezhető a mellkasban.

Aneurizma

A szakértők szerint a tüsszentés visszatartása akár egy agyi ér megrepedéséhez is vezethet. Ez is életveszélyes sérülés, amely agyvérzéshez és így halálhoz is vezethet.

A torok sérülése

A LiveScience írta meg azt az esetet, mikor egy szénanáthától szenvedő férfi vezetés közben visszatartott egy tüsszentést, és ennek hatására kilyukadt a légcsöve. Erős fájdalmat érzett, bedagadt a nyaka és nehezen is tudta azt mozgatni. Mikor megvizsgálták, halk, recsegő hangot hallottak az orvosok. A CT-vizsgálat kimutatta, hogy a szakadás a harmadik és negyedik nyakcsigolya között volt. Emellett a mellkasában, a tüdők közötti térben is levegő halmozódott fel.

Törött bordák

Leginkább idősebbek számoltak be arról, hogy a tüsszentés következtében eltörnek a bordáik. De a tüsszentés visszatartása is okozhat bordatörést, mivel a nagy nyomású levegő nagy erővel nyomul a tüdőbe.

Örökre elfelejted a királylányos tüsszentést, ha ezt megtudod
Fotó: pexels

Tévhitek a tüsszentés visszatartásáról

Sem a tüsszentés, sem a tüsszentés visszatartása nem okoz viszont szívmegállást. Átmenetileg befolyásolhatja a szívritmust, de nem állítja le a szívet. Olyan esettel sem találkoztak még az orvosok, hogy valaki tüsszentés visszafojtása miatt halt volna meg, de technikailag nem lehetetlen, mivel többféle életveszélyes sérülést is tud okozni.

Meg lehet akadályozni a tüsszentést anélkül, hogy visszatartanánk?

Vannak módszerek, melyekkel elkerülhető lehet a tüsszentés, ilyen például az allergia kezelése, védekezés a levegőben terjedő irritáló anyagokkal szemben, a közvetlen fénybe nézés elkerülése, a túlevés elkerülése, vagy az orrfújás. A lényeg, hogy kerülni kell azokat a dolgokat, amelyek tüsszögésre késztetnek, és hagyni, hogy a testünk prüszköljön, amikor kell.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Életmód#tüsszentés#egészség#kórház#betegség#allergia

Címlapról ajánljuk