Életmód

Fogyás inzulininjekcióval: tömegek fogynak le vele, de veszélyes lehet

rtl.hurtl.hu

2024. március 31. 5:51

Népszerű megoldás lett inzulininjekciókkal fogyást elérni, de a plusz kilóktól nem lehet pusztán ezen a módon, komoly mellékhatások kockázata nélkül megszabadulni. Arról már nem is beszélve, hogy egyes készítmények hiánycikké váltak, így azok sem férnek hozzá ezekhez, akiknek valóban szükségük van rájuk egészségügyi okokból.

Az Ozempic hatékony gyógyszer, amely segíthet a cukorbetegeknek a diétájuk könnyebb betartásában. A szemaglutid nevű hormonutánzó hatóanyag jótékony hatást fejt ki az inzulint termelő sejtekre, lassítja a gyomor ürülését, és csökkenti az éhségérzetet a központi idegrendszeren keresztül.

Pusztai Péter, a Budai Egészségközpont endokrinológusa egy interjúban arról beszélt, hogy a fogyás valójában nem magától az Ozempictől indul be, hanem attól, hogy a gyógyszer hatására kevesebbet eszünk. Az Ozempic a magas ára ellenére is rendkívül népszerű, de ez nem jelenti azt, hogy csodaszer volna, amit mindenféle kockázatok nélkül lehet alkalmazni, sőt a mellékhatásai miatt óvintézkedésekre van szükség.

A készítményben található szemaglutidok hasnyálmirigy-izgalmat okozhatnak, ami hasnyálmirigy-gyulladást eredményezhet, szövődményként pedig akár medulláris pajzsmirigy-karcinóma is kialakulhat. A medulláris pajzsmirigy-karcinóma a pajzsmirigyrák egyik fajtája. A daganat speciális C-sejtekből indul ki, amelyek általában a pajzsmirigyben találhatók. A C-sejtek (más néven parafollikuláris sejtek) egy kalcitonin nevű hormont termelnek. A kalcitonin nagyon fontos, mert segíti a szervezetet a vér kalciumszintjének szabályozásában. A C-sejtek az egész pajzsmirigyben egyedi sejtként vagy kis csoportokban találhatók.

Fogyás inzulin injekcióval: tömegek fogynak le vele, de rákot okozhat
Fogyás inzulininjekcióval: tömegek fogynak le vele, de rákot okozhat. Fotó: Getty Images


Pusztai Péter szerint a megfelelő elővigyázatossági intézkedések mellett elkerülhetők ezek a mellékhatások, de fontos a rendszeres kalcitonin-ellenőrzés és pajzsmirigy-ultrahang vizsgálat. 

Fontos megjegyezni azt is, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2023-as felülvizsgálata nem talált bizonyítékot arra, hogy a széles körben használt súlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszerek kapcsolatban állnának a pajzsmirigyrákkal. Ugyanakkor arra kötelezte a gyártókat, hogy továbbra is figyeljék a pajzsmirigyrákos eseteket. 

Az Ozempic gyakori mellékhatásai közé tartozik az émelygés, a hasmenés, az alacsony vércukorszint, a szédülés, míg ritkábban ízérzékelési változások, pulzusgyorsulás, véraláfutás, fájdalom, irritáció, bőrkiütés és hányás is előfordulhat. Ezek a tényezők azt mutatják, hogy az Ozempic használatával járó előnyök és kockázatok mérlegelése elengedhetetlen.

Hogyan működik az inzulininjekció?

Az Ozempic-injekció hatása szervezetünk inzulinműködésére gyakorolt befolyásolásával áll összefüggésben. A dán Novo Nordisk gyógyszergyár által kifejlesztett gyógyszer a vércukorszint stabilizálására szolgál, mellékhatásként pedig fogyást is indukál. Azok, akik ezt az injekciót megszerezve gyorsan formába akarnak kerülni, kihasználják ezt a hatást, ami nagyjából így történt a hasonlóan működő Saxenda esetében is. Az elhízással küzdők, beleértve a kettes típusú diabéteszeseket, sokszor hiába keresik ezeket a készítményeket, mert a fogyni vágyók miatt hiánycikké váltak, hívja fel a figyelmet a Femina cikke.

Különböző világsztárok, például Chelsea Handler, Remi Bader és Elon Musk is bevallották, hogy az Ozempic vagy Wegovy termékek segítségével sikerült lefogyniuk. Ezzel azonban egy olyan módszert népszerűsítenek, amely egyelőre nemcsak társadalmilag káros (mert a betegek nem jutnak hozzá ezekhez a gyógyszerekhez), hanem súlyos mellékhatásokkal is járhat. A klinikai kutatások átlagosan 15 százalékos súlycsökkenést mutattak a résztvevők körében, de érdemes hangsúlyozni, hogy életmódváltás nélkül nem lehet csak az említett készítmények által eredményt elérni elérni.

Fogyás inzulin injekcióval: tömegek fogynak le vele, de rákot okozhat
Fogyás inzulininjekcióval: tömegek fogynak le vele, de rákot okozhat. Fotó: Getty Images

Ki juthat hozzá?

Az Ozempic hazánkban kizárólag a kettes típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazható, és csak bizonyos feltételek teljesülése esetén írható fel. Más a helyzet azonban az Egyesült Államokban, ahol lényegében bárki hozzáférhet, mivel az ottani felügyelő egészségügyi hatóságok étvágycsökkentő szerként is engedélyezték. Itthon a szigorú szabályok és a borsos ár ellenére is rendkívül népszerűnek számít, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint egyre többen vásárolják hazánkban. Emellett a liraglutid hatóanyagot tartalmazó szert is szokták használni elhízás ellen.

Mindkét hormont tartalmazó gyógyszer injekciós formában érhető el, de naponta történő alkalmazásuk és magas költségük miatt odafigyelést igényelnek, és nem részesülnek tb-támogatásban. Az egészségügyi szakembereknek mindig fel kell hívniuk a betegek figyelmét a lehetséges mellékhatásokra és az előírt kezelés finanszírozási lehetőségeire.

A témával korábban a Fókusz is foglalkozott:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Életmód#fogyás#inzulin#injekció#ozempic#cukorbetegség#egészség

Címlapról ajánljuk