Életmód

Miért nem sikerült idén sem betartani az újévi fogadalmamat?

rtl.hurtl.hu

2024. január 13. 10:33

Sokan átéltük már azt a pillanatot, amikor a karácsonyi káposzta és bejgli maradványaira ránézve eldöntjük, hogy januártól új életet kezdünk. A nagy elhatározások és leárazások közepette talán meg is vesszük a szükséges sportfelszerelést vagy edzőtermi bérletet, hogy aztán január közepére már egyértelmű legyen a szomorú felismerés: idén sem sikerült változtatni a szokásainkon. De vajon miért van ez így, és mit tehetünk azért, hogy be is tudjuk tartani a fogadalmainkat?

Először is le kell szögezni: január elsejével senki élete nem változik meg varázsütésszerűen, így az első dolog, amit meg kell értenünk, hogy a változás mindig folyamatos és kitartó munka eredménye. 

Hogy ezt el tudjuk fogadni, nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a saját elhatározásunk mozgatórugóival. 

A kulcskérdés, amit fel kell tennünk magunknak, a miért. 

Vagyis pontosan miért döntöttünk a változás mellett, miért akarjuk elérni azt, amit célként tűztünk ki magunk elé.

Ha ezekre a kérdésekre az a válasz, hogy „nem tudom”, vagy leginkább azért érzünk késztetést arra, hogy konditerembe menjünk, mert mindenki más is ezt csinálja a környezetünkben, akkor nagy valószínűséggel nem leszünk képesek megtartani magunknak tett ígéreteinket a The Conversation cikke szerint.

Ehelyett érdemes megtalálni a saját belső motivációnkat, ha elhatározunk valamit – legyen az újévkor vagy bármikor máskor –, ami pszichológusok szerint sokkal tartósabb eredményeket fog biztosítani számunkra.

Találjunk értéket a választásunkban

Ha ugyanis csak azért csinálunk valamit, mert úgy gondoljuk, hogy mások ezt várják tőlünk, vagy kivívhatjuk vele a környezetünk elismerését, kicsi az esélye, hogy sokáig ki fogunk tartani. Viszont ha mi magunk találjuk értékesnek és/vagy élvezetesnek az adott tevékenységet, sokkal valószínűbben folytatni fogjuk, még akkor is, ha akadályokba ütközünk.

A leggyakoribb fogadalmak újévkor az edzőteremhez kapcsolódnak. Sokan azért váltanak bérletet, mert úgy érzik, túlzásba estek a karácsonyi vacsorákkal, és még az év végén kínált konditermi akciók is erre sarkallják őket. Ők azonban sokkal kisebb eséllyel fognak ragaszkodni az elhatározásukhoz, mint akik azért döntöttek az életmódváltás mellett, mert tényleg fontos számukra a fittség elérése, és valóban értéknek érzik a jó kondíciót. Ha pedig emellett még az örömöt is sikerül megtalálniuk a testmozgásban, akkor szinte borítékolható, hogy később sem hagynak fel vele. 

Tűzzünk ki konkrét célokat

Kevésbé működnek azok az újévi fogadalmak, amiket csak úgy általánosságban fogalmazunk meg, ehelyett tanácsos minél konkrétabb célokat magunk elé tűzünk, valamint megint csak feltennünk magunknak a kérdést, hogy pontosan miért is akarjuk mindezt elérni. Egy nyelv megtanulásánál például könnyen lelohadhat a lelkesedésünk, ha csak annyit határozunk, el, hogy jövőre például elkezdünk spanyolul tanulni. Ezzel szemben ha megfogalmazzuk magunknak azt a célt, hogy a nyáron esedékes utazásunk során már használni szeretnénk nyelvet, akkor a motivációnk alighanem ki is fog tartani legalább az utazásunkig. Az persze már más kérdés, hogy a vakáció után folytatjuk-e a nyelv tanulását, vagy sem, ez már azon múlik, találunk-e hozzá újabb motivációt. 

Ha pedig maga a nyelvtanulás okoz nehézséget, mert inkább érezzük munkának, mint szórakozásnak, érdemes megpróbálni filmeket és sorozatokat nézni az adott nyelven. Illetve, mint nagyon sok minden más, a tanulás is érdekesebb lehet, ha nem egyedül kell csinálnunk, egy barát vagy családtag beszervezése szintén sokat segíthet a célok elérésében.

Sosem szabad tehát megfeledkezni arról, hogy a motivációnak belülről kell fakadnia ahhoz, hogy hosszú távon kitartson, máskülönben könnyen arra ébredhetünk egy szürke januári hajnalon, hogy a nemrég tett újévi fogadalmunk máris ment a kukába. De azért ne legyünk túlságosan szigorúak magunkkal: ha egy újévi fogadalom mégsem válna be, legyünk rugalmasak. Lehet változtatni célokon, vagy szüneteltetni őket, senki nem vonhat minket felelősségre ezért.

Nyitókép: Lisa Fotios / Pexels

#Életmód#újév#újévi fogadalmak#motiváció#változás#életmódváltás#egészség

Címlapról ajánljuk