Életmód

Bőrgyógyász: Ha ezeket a testrészeidet nem tisztítod, meghalhatsz

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 10:33

Nem csak higiéniai szempontok miatt érdemes tisztálkodni.

Lindsey Zubritsky, akit az Instagramon Dermguruként ismernek, közzétett egy videót, amelyen szépen sorra veszi, hogy melyek azok a testrészek, amelyeknek a rendszeres tisztán tartása nagyon fontos, mégis sokan nem törődnek ezekkel a területekkel, írja a New York Post. Az alábbi területek elhanyagolásra akár végzetes bakteriális fertőzéseket is okozhat – hangsúlyozta a bőrgyógyász-influenszer.

Az első ilyen hely a fül mögötti terület. A fül mögötti részt könnyű elfelejteni, pedig gyakran rengeteg korpa és faggyú gyűlhet fel ott, ami súlyos bőrbetegségeket okozhat. Ez a terület be is gyulladhat, fájdalmas lehet. Ha valaki ezen a területen „szagokat észlel” akkor jobb szakemberhez fordulni.

A test második leginkább elhanyagolt pontja a köldök, amit előszeretettel elfelejtenek az emberek megtisztítani. Ha figyelmen kívül hagyják, a köldökben omfalolit, más néven köldökkő alakulhat ki. Ha nem tisztítjuk rendszeresen, akkor mindenféle törmelék rakódhat le benne, ez a szennyezés fertőzésveszélyes, és rendkívül kellemetlen szagot áraszthat.

Amikor zuhanyzunk, érdemes körömkefével lelkiismeretesen megsúrolni a körmeinket is, mert rengeteg szennyeződést tudunk bevinni a körömágyunk alá. Ez azért is fontos, mert a körmünk alatt a baktériumok rengeteg helyre eljuthatnak a testünkön, akár a szánkba vagy a szemünkbe is, ha nem vigyázunk.

Ha nem tisztítjuk meg ezeket a testrészeket, akkor Staphylococcus aureus baktériumot hordozhatunk, amely nehezen kiirtható, több antibiotikumnak is képes ellenállni.

A Staphylococcus aureus egy Gram-pozitív baktérium a Staphylococcus nemzetségből. Átmérője 0,8–1,0 μm. Telepei általában kerekek, enyhén domborúak, simák, fénylők, vaj konzisztenciájúak. A pigmenttermelés rendkívül változékony. Az esetek többségében aranysárga színű, de lehet citromsárga vagy fehér is.


Nyitókép: TikTok

#Életmód#dermatológus#testrész#tisztálkodás#fertőzés#életveszély#egészség#bőr#higiénia

Címlapról ajánljuk