Életmód

Matatás, csuklótakargatás, zsebből előhúzott Rolex – íme a magyar és külföldi politikusok véletlen luxusóra-villantásai

Dévai LászlóDévai László

2023. április 10. 8:02

Ha az ember szerez magának egy szép műalkotást vagy ékszert, általában szívesen mutatja. Nincs ez másképp az órákkal sem. A politikusok azonban valahogy csak nem akarják láttatni, mit hordanak a csuklójukon, mintha nem is lennének büszkék óráikra. Még akkor is takargatják, ha csak egy pár ezer eurós darabról van szó. A Cartierben hatósági áras csirkemellre mutató Varga Judittól, Emmanuel Macronon és Vlagyimir Putyin szóvivőjén át, bemutatjuk a magyar és külföldi politikusok luxusóra-villantásait. 

Az elmúlt hetekben két magas rangú nemzetközi politikus is kellemetlen helyzetbe került a karórája miatt. Az egyik maga a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron volt, aki a nyugdíjkorhatár felemeléséről beszélt a tévében, de valahogy adás közben lekerült a karjáról az órája, amivel ráirányította a francia közvélemény figyelmét a csuklójára.

A világ vezető politikusainak óráit figyelni azért érdekes, mert egy-egy választás nagyon sokat elárul arról, hogy valójában milyen személy rejtőzik az egyenöltönyök és blézerek mögött.

Ramzan Kadirov Greubel Forseyja például vagy arról árulkodik, hogy maga is horológus (a horológia az időmérő eszközök tanulmányozásával foglalkozó tudományág – a szerk.) és rajong a kézzel tökéletességig munkált, komplikált szerkezetekért, vagy megvette a legdrágább órát, amit felajánlottak neki. A csecsen hadvezér életútja alapján mindenki eldöntheti, hogy melyik verzió a valószínűbb.


De térjünk vissza Macronhoz, aki valamiért zavarónak találta a csuklóján azt a kék számlapos Bell & Ross-t, amit a francia sajtó először egy 80 ezer eurós luxusórának vélt. Mint kiderült, az óra valójában egy 2-3 ezer eurós modell, ami annyiból egyedi, hogy egy extra címer van a számlapon. Az üggyel kapcsolatban végül megszólalt Macron hivatala is, ők árulták el azt is, hogy a szóban forgó óra közel sem ér annyit, mint ahogy azt korábban becsülték.

A francia köztársasági elnök esete nem egyedi, az elmúlt években sokan villantottak már véletlen karórát, több esetben emiatt magyarázkodniuk is kellett. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legnagyobb hazai és külföldi villantásokat. Kezdjünk a magyarokkal.

Varga Judit (Cartier Clé de Cartier)

Az igazságügyi minisztert egy húspult előtt fotózták le tavaly január 12-én, csuklóján egy Cartier Clé de Cartierrel. Az óra ára 5500 euró, vagyis mostani árfolyamon számítva kicsivel több mint kétmillió forint. A kép érdekessége, hogy Varga Judit egy luxusórát viselve posztolt arról, hogy befagyasztják több alapvető élelmiszer árát is a magas infláció miatt. Még egy érdekesség: a fotó több mint egy hónappal azelőtt készült, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát és emiatt az Európai Unió kivetette az első szankciót, amit Magyarország is megszavazott (ahogyan az összes többit is). 

Matatás, csuklótakargatás, zsebre rakott óra – összeszedtük a magyar- és külföldi politikusok legnagyobb véletlen luxusóra-villantásait

Az óráról egyébként korábban az rtl.hu is megírta, hogy Varga a férjétől, Magyar Pétertől kapta a 40. születésnapja alkalmából. Varga Judit és Magyar Péter azóta bejelentették, hogy elválnak.

Botka László (Rolex Datejust)

Botka László szegedi polgármester Rolex-ügyét még 2017-ben robbantotta ki a kormányközeli Ripost. Az történet röviden: az MSZP-s politikus nem tüntette fel az adóbevallásában azt a Rolex Datejustot, amit a feleségétől kapott. Botka azt állította, hogy nem tudta mennyibe került az óra, mivel azt a 40. születésnapjára kapta, épp úgy, ahogy később Varga Judit a Cartiert. Az óra jelenlegi piaci ára egyébként 3 millió forint fölött mozog. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Breitling Navitimer)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter igazán szereti az órákat, tudni lehet, hogy birtokol egy olyan órát, ami megszólalásig hasonlít egy 1,7 millió forintos IWC Portofínóra. Szalay-Bobrovniczky viszont nem ezzel az órával került fel a listára, hanem azzal a Breitling Navitimerre hasonlító szerkezettel, amit saját Facebook-oldalán is szemlére tett:

 


A honvédelmi miniszter a képek tanúsága alapján egy 41 milliméteres Breitling Navitimer Heritage-re nagyon hasonló órát hordott a Sopronban tartott kormányülésen. A Breitlinget, amire hasonlít ez az óra, kicsivel több mint 2 millió forintért lehet megvásárolni.

A magyar politikusok véletlen villantásai után jöjjenek azok az órák, amik a nemzetközi közvéleményt tartották pezsgésben.

Christian Linder (Rolex Milgauss)

Christian Lindner német pénzügyminiszter egy ZDF-nb futó beszélgetős műsor utolsó másodperceiben az asztal alól elővette az óráját és felcsatolta a csuklójára. Linder valószínűleg nem szerette volna, hogy látszódjon, mit visel. Az eset nem jött jól neki, mivel a német közbeszédben egyre több szó esik arról, hogy a miniszter megpróbálja leplezni hatalmas vagyonát. Íme, a műsor vége, amikor Linder előkapja az óráját:


A Politico azt írja, hogy sokak szerint Christian Linder csuklóján egy Rolex Milgauss pihen. Ezt a felvételről nem könnyű megállapítani, ám a korábban megjelent képek alapján kijelenthető, hogy a miniszter valóban birtokol egy ilyen, vagy egy erre a modellre nagyon hasonlító órát.

Matatás, csuklótakargatás, zsebre rakott óra – összeszedtük a magyar- és külföldi politikusok legnagyobb véletlen luxusóra-villantásait
Fotó: Liesa Johannssen/Bloomberg via Getty Images

Ennek az órának több érdekessége is van, az egyik, hogy elég erősen antimagnetizált, így mágneses erőtérben sem esik a szerkezetnek baja, a másik pedig, hogy a Rolex már nem gyártja ezt a modellt, ezt épp a március végi Watches & Wonders eseményen jelentették be. Azoknak a modelleknek az ára rendszerint meredek emelkedésnek szokott indulni, amelyeknek befejezték a gyártását, így ha Linder tényleg egy Milgauss tulajdonosa, akkor lassan, de biztosan az órája értéke is növekedni fog. Jelenleg eredeti dobozzal és papírokkal 5 millió forint fölött lehet megvásárolni.

Dmitrij Peszkov (Richard Mille RM 52-01)

Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét egy esküvőn látták egy halálfejes Richard Millében, egészen pontosan egy RM 52-01 Tourbillonban. Ennek az órának az ára 600 ezer euró, vagyis 225 millió forint fölött van.

Prawit Wongsuwan (25 luxusóra)

Prawit Wongsuwan, thaiföldi miniszterelnök betonbiztos pozíciója majdnem megingott 2017-ben, mikor egy CSI-LA nevű thai Facebook-oldal elkezdte összeszedni, milyen modellekből áll az elnök óragyűjteménye.

Matatás, csuklótakargatás, zsebre rakott óra – összeszedtük a magyar- és külföldi politikusok legnagyobb véletlen luxusóra-villantásait
Fotó: Pongmanat Tasiri/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az oldal egy zseniális ábrán szedte össze Prawit Wongsuwan kollekcióját, grafikonon is ábrázolták az egyes modellek árait. A férfi állítólag több Patek Philippe, Rolex, A. Lange & Söhne és Richard Mille karórát is birtokol. íme, az vizualizáció:


Itt pedig egy konkrét modell:


Talán a CSI-LA tevékenysége miatt, de a botrányok óta az elnököt szinte soha nem lehet órában látni, a legfrissebb fotókon általában hosszú ujjú felsőket visel és kínosan ügyel arra, hogy ne lehessen látni, mit hord a csuklóján.

Nyitókép: Varga Judit / Facebook

#Életmód#luxusóra#csukló szpotting#karóra#varga judit#emmanuel macron#Christian Linder#Prawit Wongsuwan#dmitrij peskov#ma

Címlapról ajánljuk