Külföld

Franciaország forrong, Macron elnök inkább titokban levette a luxusóráját az interjú közben

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 20:42

Az elnök képviselői szerint az óra zajt csapott az asztalon, azért kellett levenni. 

Miközben Franciaország számos városában az utóbbi napokban heves, nem egyszer erőszakcselekményekbe torkolló tiltakozó megmozdulások voltak a nyugdíjrendszer módosítása miatt, Emmanuel Macron francia elnök egy luxusórát viselt egy tévéinterjú alatt – írja a BBC

A tüntetéshullám Macron azon döntése óta zajlik, hogy 62-ről 64 évre emeli a nyugdíjkorhatárt. Az elnök épp az ügy körülményeiről beszélt egy tévéinterjú során, ám az órát egy ponton óvatosan levette. 

Macron képviselői azt mondták, hogy az elnök azért vette le az órát, mert az „csilingelt az asztalon”.

Kritikusai azonban azt állították, hogy az óra azt mutatja, hogy az elnök nincs kapcsolatban a közvéleménnyel.

Az incidens egy szerdai főműsoridős interjú közepén történt: ahogy az alkarját az asztalra támasztotta, egy puffanás hallatszott. Az elnök ezután az asztal alá tette a kezét, miközben folytatta a beszédet. Mire újra felemelte a kezeit, az óra már nem volt rajta:


Macron csapata ragaszkodik ahhoz, hogy az óralevétel egy teljes ártatlan momentum volt, ugyanakkor Clémence Guetté, az ellenzéki baloldali La France Insoumise párt képviselője arról tweetelt, hogy miközben az elnök azt állította, hogy a minimálbéresek példátlan vásárlóerővel rendelkeznek, „a végső kép” az volt, ahogyan „leveszi a csinos luxusóráját”. 

Ez az ember egy vicc

– írta Guette. 

Az óra pontos ára vita tárgyát képezte, egyesek a közösségi médiában 80 000 eurót emlegettek, az Élysée-palota azonban az Independentnek elmondta, hogy az óra valójában a Bell & Ross francia luxusmárka terméke, és egy személyre szabott címerrel van ellátva.

Az újság szerint a hasonló, címer nélküli modelleket körülbelül 2400 euróért árulják. Macront politikai riválisai régóta bírálják a gazdagok támogatása miatt.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#emmanuel macron#franciaország#nyugdíj#nyugdíjkorhatáremelés#óra#luxusóra

Címlapról ajánljuk