Életmód

A DailyMail szerint Harry hercegéknek már az Egyesült Államok sem elég jó

rtl.hurtl.hu

2022. július 19. 7:41

Meghan McCain azt írta: a herceg és a felesége nyugodtan távozzanak az országból, ha ennyire nem tetszik nekik. 

Beszédet mondott Harry herceg egy Nelson Mandela tiszteletére rendezett ENSZ-rendezvényen, ahol „a demokrácia és a szabadság elleni globális támadásra” figyelmeztetett.

A sussexi herceg a jelek szerint ebbe beleértette az alkotmányos abortuszjog eltörlését az Egyesült Államokban. Harry a beszédében az éghajlatváltozást és az ukrajnai „szörnyű háborút” is kiemelte. 

„Hányan érezzük magunkat összetörve, tehetetlenül a katasztrófák és pusztítások végtelennek tűnő áradatával szemben?” – tette fel a kérdést. „Ez egy fájdalmas év volt egy fájdalmas évtizedben” – mondta a herceg az ENSZ-hez intézett komor beszédében.

Harry herceg, aki feleségével, Meghan Markle-lel együtt vett részt a New York-i rendezvényen arról is beszélt, hogy az ilyen, többszörösen összetalálkozó válságok az igazságtalanság érzését keltik, amelyben az egyszerű emberek világszerte rendkívüli fájdalmat élnek át. 

A herceg elmondta: van egy fénykép a falán, amelyen Nelson Mandela az édesanyjával, Diana hercegnővel látható. A fotó 1997-ben, Fokvárosban készült. Mandelával kapcsolatban úgy fogalmazott, olyan ember volt, aki elviselte az emberiség legrosszabbját, a kegyetlen rasszizmust és az állam által támogatott brutalitást, ám továbbra is az inspiráció, a rugalmasság és az optimizmus példaképe maradt. 

Meghan McCain, a DailyMail egyik rovatvezetője hosszú cikkben ment neki Harry hercegnek és a beszédének, mert szerinte az zavarba ejtő és végtelenü sértő volt annak a kevés amerikainak, aki esetleg látta azt. 

Nehéz megértenem, miért érdekel bárkit is, hogy mit gondol a sussexi herceg – nemhogy azt, hogy mit gondol Amerikáról. Húsz perce él itt, és úgy döntött, hogy ettől máris szakértővé vált

– írt McCain, aki hozzátette, hogy hercegnek vagy hercegnőnek lenni szinte semmit sem jelent az Egyesült Államokban a celebstátuszon kívül, és attól, hogy valaki nem ért egyet a Legfelsőbb Bíróság döntésével, még nem jelentheti ki, hogy az veszélyeztetné a demokráciát. 

Ha Harry valaha is szavazott volna amerikai választásokon, talán tudná ezt. De természetesen nem tette, mert nem állampolgár.

A szerző szerint úgy tűnik, hogy Harry Amerikában csak kioktat és gúnyolódik az alkotmányon. 

„Harry és Meghan Markle azért döntöttek úgy, hogy itt, az Egyesült Államokban keresnek menedéket, mert – ahogyan azt a világnak is elmondták – a királyi család egyszerűen túl rasszista ahhoz, hogy elviseljék. Így hát elmenekültek az elkényeztetett királyi élet borzalmai elől, hogy elkényeztetett celebéletet élhessenek egy több millió dolláros kastélyban, körülvéve a leggazdagabbakkal és a legmegvilágosodottabbakkal (woke ideológia – a szerk.), akiket országunk kínál. Talán emlékeztetni kell arra, hogy ő itt egy vendég, és nem olyan vendég, akit az amerikai közvélemény általánosan befogadott volna” – tette hozzá McCain. 

A szerző azt is felrótta a hercegnek, hogy úgy beszél az éghajlatváltozásról, hogy közben ő is egy szén-dioxidot okádó „magángépen repked a világ körül”.

„A kérdésem Harryhez a következő: Melyik ország elég jó neked? Ha az Egyesült Királyság a rasszizmus pöcegödre, Amerika pedig hozzájárul a demokrácia és a szabadság elleni támadáshoz, akkor mi az, ami elég jó, herceg úr?”

– tette fel a kérdést. 

McCain a véleménycikkben azt is írja, hogy Harry még a saját családjában lévő problémákat sem tudja megoldani, és hogy a beszéd egy elszalasztott lehetőség volt arra, hogy Mandelára irányítsák a figyelmet. 

„Nem kínál semmiféle megoldást, ne feledjék, csak beszédet mond, és visszaszáll a magángépére, hogy visszatérjen a kaliforniai villájába. Nekem a magam részéről elegem van ebből, és elegem van belőle. Ha itt ilyen szörnyű a helyzet és az alkotmányunk ilyen szörnyű, nyugodtan távozzanak. Kanada talán jobban megfelelne” – zárta a cikket. 

Nyitókép: Spencer Platt/Getty Images

#Életmód#harry herceg#meghan markle#ensz#beszéd#egyesült államok#amerika

Címlapról ajánljuk