Életmód

Máté Gábor: Az akar hatalmat, aki érzelmileg kiszolgáltatva érzi magát

rtl.hurtl.hu

2022. június 1. 13:48

A magyar származású kanadai orvos, addiktológus, író szerint bár a gazdaság fejlődik, egyre betegebbek vagyunk.

A 444.hu készített interjút dr. Máté Gábor Kanadában élő, magyar származású pszichiáterrel, több sikerkönyv szerzőjével.

Máté Gábor egyebek mellett arról beszél, hogy a modern nyugati társadalmakban vírus módjára terjednek a krónikus betegségek: miközben a gazdasági fejlődés folyamatos, egyre betegebbek vagyunk. Olyan civilizációs jelenségekre kell gondolni, mint az autoimmun betegségek, a gyerekkori mentális- és figyelemzavarok, a függőségek.

Úgy látja: a mai világban alig van olyan ember, aki ne lenne traumatizált, ennek elsősorban a modern társadalmak folyamatos atomizálódása az oka. „Hosszú évezredeken át az emberek vándorközösségekben éltek; és persze az is sok egzisztenciális bizonytalansággal járt, de a gyerekek mindig a felnőttek körül voltak, soha nem maradtak magukra sem a csecsemők, sem az idősek. Jelenlegi társadalmi berendezkedésünk ezzel szemben az egyéni érvényesülést jutalmazza – ennek nyomában a magányosság, ahogy a szorongásos betegségek, járványként terjed. A sok esetben magukra hagyott gyerekek nem tudnak kapcsolódni sem szüleikhez, sem máshoz, és képtelen artikulálni szorongásaikat. Fontos szerepe van a betegségek kialakulásában a körülményeknek és a genetikának – de ezeknek az eltemetett szenvedéseknek legalább akkora” – fogalmazott.

A kérdező felveti, hogy a szerző A trauma bölcsessége című dokumentumfilmben arról beszél a modern kor autokratáira utalva: ha a világot gyermekként rettenetes helynek ismered meg, agresszívnak, gyanakvónak és versengőnek kell lenned, hatalmat kell szerezned ahhoz, hogy biztonságban érezhesd magad.

Máté Gábor szerint Hitlertől Sztálinig a legvéresebb kezű diktátorokról mind tudható, hogy családi környezetükben súlyos bántalmazásoknak voltak kitéve. Kiemeli: Putyin nem várt gyerek volt, úgy is bántak vele, egész gyerekkorában nélkülözött.

Ki akar hatalmat? Aki érzelmileg kiszolgáltatva érzi magát, aki nem képes uralkodni az érzelmi kapcsolatain, és ezért minden helyzetben kontrollban akar maradni

– mondta, hozzátéve: most Putyinról esik szó főleg, de érdemes arról is beszélni, milyen lélekállapot kellett George W. Bushnak ahhoz, hogy több százezer ártatlan ember haláláról döntsön Irakban. 

Nyitókép: Steve Russell / Toronto Star / Getty Images

#Életmód#máté gábor#betegség#autoimmun betegség

Címlapról ajánljuk