Életmód

Lassan több rákos megbetegedésért felel az elhízás, mint a dohányzás

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 16:20

A koronavírus-járvány csak tovább rontott a helyzeten.

Járványszerű méreteket öltött a túlsúly és az elhízás Európában – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Bár a szervezet célkitűzése szerint 2025-ig meg kellene állítani az elhízás növekedését, egy ország sem jár ezen az úton. Minderről a Guardian írt.

Túlsúlyosnak 25-29,9-es, elhízottnak pedig 30-as testtömegindex felett tekintik az embereket. Európában a felnőttek 59 százaléka, az öt év alatti gyerekek 8 százaléka, valamint az iskoláskorú gyerekek harmada túlsúlyos vagy elhízott – csak amerikai országokban vannak ennél rosszabb arányok. A legtöbb túlsúlyos felnőtt Törökországban, Máltán, Izraelben és az Egyesült Királyságban van.

A WHO jelentése megjegyzi, hogy Európában évente legalább 200 ezer rákos megbetegedést okoz közvetlenül az elhízás, egyes országokban már többet, mint a dohányzás. A koronavírus-járvány alatt tovább romlott a helyzet: az emberek étkezési szokásai és fizikai aktivitása is megváltozott. Mindennek tartós következményei vannak, és jelentős erőfeszítések kellenek a változtatáshoz.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#who#dohányzás#elhízás#túlsúly

Címlapról ajánljuk