Életmód

Portugáliából Szingapúrba visz a világ leghosszabb vonatútja

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 16:23

Egyelőre csak elméletben tették meg, de úgy számolnak, hogy átszállásokkal együtt 21 nap alatt teljesíthető.

Elszánt vasútőrültnek kell lenni hozzá, de 21 nap alatt, mintegy 1200 eurós költséggel teljesíthető a világ leghosszabb vonatútja a portugáliai Lagostól Szingapúrig. A Redditen a r/MapPorn közösség tagjai a hosszú nemzetközi vonatutakra szakosodott seat61.com weboldalt szerkesztő Mark Smith segítségével dolgozták ki a 18 755 kilométeres útvonalat, ami annak köszönhetően vált lehetővé, hogy a hónap elején átadtak egy nagysebességű vasútvonalat, ami a kínai Jünnan tartomány fővárosát, Kunmingot köti össze Laosz fővárosával, Vientiánnal.

Forrás: Reddit / htGoSEVe

A monumentális vonatútra vállalkozók Spanyolországon, Franciaországon, Németországon, Lengyelországon, Fehéroroszországon, Oroszországon, Mongólián, Kínán, Laoszon, Thaiföldön és Malajzián keresztül érhetnek célba, természetesen több átszállással, és a 21 napba éjszakai pihenőket is beleszámítottak. Az út során az is előfordulhat, hogy egy-egy városon belül másik vasútállomásra kell átmenni a továbbutazáshoz.

Arra, hogy a rekordhosszú útvonal valóban teljesíthető legyen, egyelőre várni kell, a koronavírus-járvány miatt ugyanis több szakaszon szünetel a vasúti közlekedés. Nem jár a Párizs-Moszkva és a Moszkva-Peking expressz sem, márpedig ezek a leghosszabb részei az utazásnak. Elképzelhető, hogy később kevesebb átszállással is el lehet majd jutni Portugáliából Szingapúrba, már dolgoznak ugyanis a Kunming-Vientián vasútvonal meghosszabbításán Bangkokig, majd Malajzián át egészen Szingapúrig.

Mark Smith szerint korábban Londontól Szingapúrig vezetett a világ leghosszabb vonatútja, aminek része volt a híres Transzszibériai vasútvonal is. A Lagos-Szingapúr utazás azonban kétezer kilométerrel hosszabb. Smith egyébként úgy gondolja, hogy sokkal érdekesebb, ha azt nézegetik az emberek, hogy a saját otthonukból indulva hogyan tehetik meg az utat, mint egy portugáliai kezdőpontból. 

Mi az a párszáz mérföld különbség, amikor egy 11 ezer mérföldes út áll előtted?

mondta az Independentnek.

A nemzetközi utazások karbonlábnyoma miatt aggódók számára azt is kiszámolták, hogy a rekordhosszú vonatút utasonként mindössze 0,08 tonna szén-dioxid kibocsátással jár.

Nyitókép: Buddhista szerzetes áldja meg a Kunming-Vientián vasútvonal egyik szerelvényét az átadás előtt – Fotó: Reuters / Phoonsab Thevongsa

#Életmód#Külföld#portugália#szingapúr#vasút#rekord

Címlapról ajánljuk