CinemaKlub

Hatalmas meglepetés volt az idei BAFTA-díjátadón!

rtl.hurtl.hu

2018. február 19. 14:40

A Brit Filmakadémia díjazása meglepő fordulatot hozott a két legesélyesebb Oscar-jelölt film versenyében, emellett pedig egy igazi filmes legendát is váratlan megtiszteltetés ért a tegnapi gálán.

Rohamtempóban közeledik az Oscar-díjátadó, az ezt megelőző időszakban pedig a többi nagynevű szakmai zsűri is kiosztja a maga elismeréseit. Tegnap a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia adta át a 2017-es év legjobbjainak járó díjakat, és úgy tűnik, hogy szokatlanul szoros verseny lesz az Oscaron, két zseniális film között.

A Golden Globe-on már tarolt A víz érintése, illetve a Három óriásplakát Ebbing határában is szép számmal nyert díjakat, így hát nem volt meglepő, hogy a BAFTA kategóriáiban is ez a két mozi vitte haza a legtöbb jelölést. No de most jön a meglepő fordulat: az eddig legesélyesebbnek tartott A víz érintése, a 12 jelölése ellenére, kikapott majdnem minden jelentősebb kategóriában a Három óriásplakáttól.

A Három óriásplakát összesen 9 jelölést kapott a Brit Filmakadémiától, és végül a legjobb film, rendező, férfi mellékszereplő, női főszereplő, a legjobb eredeti forgatókönyv, és a legjobb brit filmnek járó díjakat vitte haza.

Ezzel szemben A víz érintése a 12 jelöléséből „csupán” a legjobb rendezőnek, filmzenének, és látványnak járó díjakat zsebelte be.

A legjobb férfi főszereplő Gary Oldman lett Churchill megformálásáért A legsötétebb órában, a legjobb női mellékszereplő pedig Allison Janney, az Én, Tonyában nyújtott alakításáért. A további főbb kategóriákban egy szoborral gazdagodott a Szólíts a neveden című romantikus dráma a legjobb adaptált forgatókönyvért, a Szárnyas fejvadász 2049-et pedig a legjobb fényképezésért, illetve a legjobb vizuális effektekért díjazták. A Pixar szívfacsaró meséje, a Coco, elnyerte a legjobb animációs filmnek járó elismerést, a Baby Driver pedig a legjobb vágással dicsekedhetett el a díjátadó után. Daniel Kaluuya, a Tűnj el! főszereplője a Rising Star közönségdíjat kapta meg. Ezt az elismerést minden évben a legjobb feltörekvő színész kapja meg.

Bár a díjkiosztás nem szolgált meglepetésekkel, Vilmos herceg, aki a filmakadémia elnöki tisztségét is betölti - bejelentette, hogy Ridley Scott rendezőt, BAFTA tagsággal tüntetik ki. A megtiszteltetésben korábban olyan nevek részesülték, mint Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, vagy Sir Sean Connery.

#CinemaKlub#bafta#a víz érintése#három óriásplakát ebbing határában#guillermo del toro#film#mozi#díj#díjátadó#szólíts a neveden#szárnyas fejvadász 2049#ridley scott#vilmos herceg#gary oldman

Címlapról ajánljuk