CinemaKlub

Jöhet 11 érdekesség az idei Oscar-jelöltekről?

rtl.hurtl.hu

2017. január 25. 14:13

Nem tehetünk róla, mi is a február 26-án érkező filmes eseményen pörgünk folyamatosan. Főleg tegnap óta, amikor is bejelentették az idei jelölteket. Most összegyűjtöttünk pár izgalmas infót a filmekről.

Sosem lehet eleget tudni egy-egy filmes alkotásról, hiszen azon túl, hogy megnézzük az adott sztorit és kritizáljuk – saját belátásunk szerint –, még megannyi olyan összefüggés és slussz poén rejlik a háttérben, amit érdemes tudni.

A 14-szeres Oscar-jelölt Kaliforniai álom forgatásáról már összeszedtünk 9 érdekességet, most viszont bővítettük a listát és a Variety, valamint az Akadémia adatainak segítségével szemezgettünk egy kicsit!

Lássuk a medvét!
 

1. A Kaliforniai álom a 14 jelölésével behozta az eddigi csúcstartókat: a Titanic (1997) és a Mindent Éváról (1950) is ennyi jelölést kapott. Sőt, a Titanic az eddigi legtöbb aranyszobrot begyűjtő film a Ben Hur (1959) és a Gyűrűk ura: A király visszatér (2003) mellett. Mindegyik 11 díjat zsebelt be.

2. Meryl Streep az idei jelölésével az eddigi legtöbbet jelölt színésznővé lépett elő: eddig összesen 20-szor volt esélye a győzelemre – ezek közül hármat váltott aranyszoborra a Kramer kontra Kramerrel (1979), a Sophie választásával (1982) és a Vaslady-vel (2011).

3. A legjobb dokumentumfilm kategóriában jelölt O.J.: Made in America az eddigi leghosszabb játékidejű film az Oscar történetében: 7 órás és 47 perces.

4. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában jelölt Tanna, Ausztrália első jelölt filmje ebben a kategóriában.

5. A Kubo és a varázshúrok a második olyan film, ami 100%-ban animációs és jelölték a legjobb vizuális trükkök kategóriában. Az első ilyen a ’93-as Karácsonyi lidércnyomás, ami a Jurassic Park-kal szemben veszített.

6. Thomas Newman-t az Utazók filmzenéjéért jelölték, és ezzel már a 14. lehetőségét kapta meg, hogy nyerhessen a filmes díjátadón. Nem mellesleg, ő a legtöbbet jelölt zeneszerző, aki még sosem nyert Oscar-díjat.

7. 1979 és a Mindhalálig zene óta a Kaliforniai álom az első eredeti forgatókönyv alapján és eredeti zenével készült musical, amit a legjobb film kategóriájában jelöltek.

8. Joi McMillon – akit a Holdfény vágásáért jelöltek – az első afro-amerikai nő, aki ebben a kategóriában esélyes lehet.

9. Ha esetleg Damien Chazelle nyerne a Kaliforniai álom rendezéséért, akkor ő lehetne a legfiatalabb rendező az Oscar történetében – 32 éves.

10. A Kaliforniai álom készítői között a hangvágással foglalkozó duó – Ai-Ling Lee és Mildred Iatrou Morgan – az első női páros, akit jelöltek.

11. Nem volt zökkenőmentes a jelöltek bejelentése: az Akadémia hivatalos oldalán véletlenül Amy Adams és Tom Hanks is ott voltak a jelöltek között.

11+1. Tudtátok, hogy Matt Damon már megint Oscar-esélyes? Első aranyszobra után – amit a legjobb eredeti forgatókönyvért kaptak Ben Affleck-kel – most producerként is győzhet. Ő is részese volt ugyanis A régi város elkészítésének, amit a legjobb film kategóriájában jelöltek. Így pedig újra egy Affleck-kel osztozhatna egy Oscar szobron.



Forrás: Variety, The Academy
Képek: Freeman Film

#CinemaKlub#oscar#érdekesség

Címlapról ajánljuk