Műsorújság
RTL Most

Jöjjön 9 tény, amit eddig nem tudtál a Kaliforniai álomról!

Az év filmje, ami 7 díjat is bezsebelt az Aranyglóbuszon, ami mindenkit elvarázsolt, ami végre visszarepített minket Hollywood aranykorába. Nézzük, hogy az álmodozók kedvence milyen titkokat rejt!

Nem tudjuk eléggé kifejezni, mennyire szeretjük Damien Chazelle második rendezését! Az álmodozóknak és a szerelmes szíveknek szóló musical – ami sok tekintetben inkább már dráma – félredobta a jelenkor cinizmusát, és egy pici fájdalommal tálalva, mégis képes volt egy reményteli üzenetet átadni a nézőinek. A nagy sikert azonban rengeteg munka előzte meg, ráadásul lutri volt, hogy mégis mennyire szeretik majd a modern mozizók ezt a klasszikus alkotást.

Most összegyűjtöttük nektek azokat az érdekességeket, amikkel talán még jobban értékelitek majd a Kaliforniai álmot!

1. Csak úgy pörgött a forgatás

Csupán 40 nap alatt vették fel az egész filmet. Ez eléggé kevésnek tűnhet, azonban a rendező elmondta, hogy ő még ezt a pár napot is nyugodtan élte meg, hiszen előző filmjét – a Whiplash-t – csupán 20 nap alatt forgatták. A Kaliforniai álom munkálatai közben már megengedhette magának, hogy néha napján aludjon is.

2. Nem aprózták el a felkészülést

Hiába volt rövid idejük a tényleges felvételek elkészítésére, mire elérkeztek a forgatásokig, már mindennek flottul kellett mennie: 2-3 hónapig készültek rá. Ez alatt az idő alatt a főszereplőket megtanították sztepp táncolni és a társastáncok alapjait is elsajátították, megtanulták a dalokat, sőt Ryan Gosling profi zongorista lett.

 


Chazelle mindenképpen szerette volna hosszú felvételekkel bizonyítani, hogy Gosling tényleg képes eljátszani a filmben felcsendülő dalokat. Nem véletlen: 3 hónapon keresztül tanult egy jazz zongoristától, a színész minden nap 2 órát gyakorolt a felkészülés alatt.

John Legend – aki a zenésztársát alakítja, és aki nem mellesleg profi zongorista – konkrétan féltékeny volt a színészre: nem hitte el, hogy ennyi idő alatt ilyen szintre jutott a nulláról.

3. Küzdelem az elemekkel

A szűkös időkorlát miatt is fontos volt, hogy a szereplők már mindent tudjanak. Két jelenet ráadásul különösen nagy rafinériát igényelt, hogy időben meglegyenek velük.

A nyitójelenet miatt – amikor először találkozunk Miával és Sebastiannal, és a dugóban dalra fakadó helyiekkel – egy egész sztrádát kellett lezárniuk. A rengeteg munka végül majdnem a kukába került, hiszen a film vágásakor a rendező kiszedte az egészet és hónapokig enélkül képzelte el a kész musicalt. Végül rájött, hogyan kapcsolhatná zökkenőmentesen a végleges darabhoz.

A másik kivételes jelenet „A Lovely Night” című dal előadása és összetett koreográfiája volt, amikor a naplementében sétálgat és incselkedik a két főhős. Csupán két délutánjuk, és 10 felvételük volt, hogy összehozzák az egészet. Ráadásul egyben vették fel a dalt, és ha bármelyikük is hibázott a koreográfiával, az egészet kezdhették elölről. Mindezt úgy, hogy a Nap nem mehetett le, hiszen a látványra is szükségük volt a háttérben.

4. Élőben sokkal intimebb

Az érzelmesebb jelenetekben a színészek élőben énekeltek. Az egyik legkiemelkedőbb ezek közül talán az „Audition” című dal, amit Emma Stone karaktere, Mia ad elő a film vége felé. A dalt beszélve kezdi el és szép lassan megy át éneklésbe. Miközben Emma énekelt, a zeneszerző, Justin Hurwitz a másik szobában zongorán játszotta az alapot a fülére. Az érzelmes jelenet, ezt tudva, még szívszorítóbbá válik…

5. Ryan ihlette

Ryan és Emma egyaránt elmondták, hogy a film teljes mértékig visszaadja a meghallgatások kínjait, amit szinte minden színjátszónak át kell/kellett élnie karrierje során. Olyannyira valós élményekről beszélünk, hogy a jelenet, amiben Miát egy meghallgatáson sírás közben szakítják félbe és veszik semmibe, Ryan Gosling saját élményei közül való.

6. Kik legyenek a sztárok?

Az eredeti elképzelések szerint Miles Teller és Emma Watson alakították volna Miát és Sebastiant. Teller végül kiesett, helyette Goslingot választották. Watson pedig lemondta, hiszen helyette a most márciusban érkező A szépség és a szörnyeteg főszerepét választotta. Érdekesség, hogy Gosling pedig pont a mese szörny szerepét dobta Chazelle musicalje kedvéért.

 


7. Nem az első találkozás

Szerencsére Emma és Ryan lettek a kiválasztottak, akik már régóta ismerik egymást: ez már a harmadik közös filmjük a 2011-es Őrült, dilis szerelem és a 2013-as Gengszterosztag után.

8. Emma, te hol voltál eddig?

Stone elmesélte, hogy Chazelle egy színházi darabban látta először, amit talán az első meghallgatásának is nevezhetünk. Akkoriban épp a Cabaret főszerepét játszotta a Broadway-n, ráadásul az előadáson, épp betegen küzdött a túlélésért. Valami mégis történhetett, hiszen Chazelle ezek után őt akarta Miának.

9. Ihlet?

A Kaliforniai álomban rengeteg utalás található, amiben régi klasszikusokat idéznek meg, ilyenek például a következők: Egy amerikai Párizsban, Ének az esőben, Frakkban és klakkban, a Cherbourg-i esernyők, Egymásnak születtünk, A zenevonat vagy éppen a 8 és ½.

Forrás: Rolling Stone, Exclaim, CinemaBlend, IMDb
Képek: Freeman Film

Legnézettebb videók