Celebklub

Üzenet az Antarktiszról – üvöltő szél és remény

rtl.hurtl.hu

2018. november 23. 8:33

Negyedik napját töltötte a Union Gleccser bázison lévő alaptáborban a Déli-sark expedíció csapata. Most már tényleg nagyon közel van a rajt pillanata.

Bár az időjárás nem könnyíti meg már magát az indulást sem – az idő jó hangulatban telik a bázison. Ezt bizonyítja Rakonczay Gábor alábbi naplóbejegyzése is:

 „Annak ellenére, hogy egész éjjel erősen üvöltött a szél, reggelre valamelyest visszafogta magát. Aztán délelőtt jött a jó hír, hogy holnap, vagyis pénteken lesz az indulás. Ezen felbuzdulva ebéd után az RTL Klubos fiúkkal forgatni mentünk a bázistól távolabb, az expedíciós lánctalpassal. Négy órát fotóztunk és drónoztunk a szemerkélő hóesésben a hófehér semmi közepén. Anti kipróbálta a szán húzást és a holnapi indulás előtt legalább én is átmozgattam magam.”

„A közös vacsoránál aztán jött a hír, hogy az indulás még mindig nem biztos, mert a repülőgép nem tudna biztonságosan leszállni a start helyszínén. Várunk...”

„Közben este két gép megkapta az engedélyt, hogy a bázison várakozó kutatókat és fotósokat átvigye a parthoz. Nagy volt az öröm, mert ők is 4 napja várták már a felszállást. Félbehagytam a vacsorát, egy kis doboz sörrel a kezemben kimentem a repülőkhöz. A szél alig fújt, így a mínusz 12 fok, tényleg csak mínusz 12-nek tűnt. Az egyik idősebb angollal hosszasan búcsúzkodtunk, megöleltük egymást, majd hosszasan lapogattuk egymás hátát. Néhány napja találkoztunk először, de itt, a világ végén könnyebben mozdulnak meg az érzelmek, mint máshol.”

„Néhány perccel később, a két sítalpas gép rohanni kezdett a kifutón, de csak az egyikük tudott felemelkedni. A másik, vagyis a nehezebb, újra rákészült és végül lassan ő is felemelkedett. Az esemény után visszamentem az étkezőbe, és sakkoztunk még kicsit a többiekkel. Annak ellenére, hogy éjjel 11 is elmúlt már, ebben a fehérségben semmi nem indokolja, hogy az ember elmenjen pihenni, szinte kényszerítened kell magad az alvásra. Az állandó világosságban ugyanis nehéz érzékelni az idő múlását.”

A Déli-sark Expedíció hivatalos oldalán folyamatosan követheted, mi történik éppen Rakonczay Gáborékkal! Ne maradj le semmiről!

#Celebklub#rtl#RTL Klub#rakonczay gábor#rakonczay expedíciók#antarktisz#déli sark#déli-sark expedíció#napló

Címlapról ajánljuk