Bulvár

Négyféleképpen érhet éget a világunk, véli a mesterséges intelligencia

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 24. 14:59

Rémisztő forgatókönyveket mutatott be a mesterséges intelligencia, ami szerint ezek egy részét az emberiség elkerülheti. 

A DailyStar megkérdezte a mesterséges intelligenciát, hogyan és mikor lesz vége a világnak, a Google Bard pedig hátborzongató jóslatokkal állt elő. A mesterséges intelligencia négy gócpontot azonosított, fura módon a nukleáris háború mellett a mesterséges intelligenciát is.

Azonban azt is tisztázta, hogy a világnak nem biztos, hogy vége lesz, és nem biztos, hogy a fenti módok bármelyikével, illetve hogy az emberek minden lehetséges kihívást le tudnak győzni. De arra is figyelmeztetett, hogy a világ sorsa az emberiség kezében van, és hogy hatalmunkban áll elpusztítani önmagunkat.

Kijelentette, hogy nincs végleges válasz, és azt sem tudta pontosan meghatározni, hogy mikor jön el a világvége. Viszont arra megkérték, hogy részletezze az általa felállított kategóriákat.

Természeti katasztrófák

„Egy hatalmas aszteroida becsapódása, egy szupervulkán kitörése vagy egy globális világjárvány potenciálisan eltörölheti az emberiséget. Egy nagy aszteroida becsapódása széleskörű pusztítást és emberveszteséget okozhat, és akár az emberiség kihalásához is vezethet” – írta a mesterséges intelligencia.

Hozzátette, hogy a 66 millió évvel ezelőtt vélhetően a Chicxulub aszteroida becsapódása okozta a dinoszauruszok kihalását. Egy szupervulkán kitörése hatalmas mennyiségű hamut és port juttathat a légkörbe, ami eltakarja a napot és globális vulkáni telet okozhat. Ez pedig széles körű terméskieséshez és éhínséghez vezethet, megnehezítheti az emberek túlélését.

Egy halálos betegség globális világjárványa emberek millióit ölheti meg, és felboríthatja a globális társadalmat. A COVID-19 világjárvány megmutatta, milyen gyorsan terjedhet egy betegség a világon, és milyen széles körű zavarokat okozhat

– vélte.

Nukleáris háború

„Egy két vagy több nagyhatalom közötti nukleáris háború szintén a világ végéhez vezethet, akár közvetlenül, akár a kialakuló nukleáris tél miatt. A nukleáris fegyverek nagyon erősek, és széles körű pusztítást és emberéleteket követelhetnek” – magyarázta, majd hozzátette: egy nagy atomháború azonnal emberek millióit ölné meg, a sugárfertőzés pedig még több ember életét venné el. Széles körű gazdasági zavarokat okozna, és globális gazdasági összeomláshoz vezethetne, ami megnehezítené az országok újjáépítését, ami társadalmi zavargásokhoz vezethetne. Végül pedig széles körű környezeti károkat okozhatna, beleértve a víz és a talaj szennyezését, ami megnehezíthetné az emberek életét egyes területeken, és hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethetne a túlélők számára, részletezte a felfoghatatlan hatásokat.

Globális felmelegedés 

A mesterséges intelligencia szerint ha nem foglalkozunk az éghajlatváltozással, az olyan katasztrofális eseményekhez vezethet, mint például a tengerszint emelkedése, a szélsőséges időjárási események és a tömeges kihalások. 

E konkrét hatások mellett az éghajlatváltozás a civilizáció összeomlásához is vezethet, mivel megnehezíti a kormányok működését és megzavarja a globális gazdasági rendszereket

– írta, kiemelve: az éghajlatváltozás legrosszabb hatásai elkerülhetők, ha már most lépéseket teszünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. Ha azonban nem teszünk lépéseket, az éghajlatváltozás hatásai egyre súlyosabbá válnak, és nagyon megnehezíthetik az emberek túlélését a Földön.

A Fókusz riportja szerint az eddigi előrejelzések alapján a szélsőséges időjárási változásoknak csak a 22. században kellene bekövetkeznie, ám egy új kutatás szerint akár már 30 év múlva drasztikus fordulatokra számíthatunk:

Mesterséges intelligencia

„Egyesek úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia végül olyan intelligenssé válhat, hogy felülmúlja az emberi intelligenciát, és úgy dönt, hogy kiirtja az emberiséget” – szögezte le. Ez egy gyakori forgatókönyv a sci-fikben, de komoly aggodalomra ad okot egyes mesterséges intelligencia kutatók körében is, jegyezte meg.

 A mesterséges intelligenciát olyan autonóm fegyverek kifejlesztésére lehetne felhasználni, amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek ölni

– írta, hozzátéve: ez véletlen vagy szándékos fegyverkezési versenyhez vezethet, ami végül nukleáris háborúhoz futhatna ki. 

Nyitókép: Getty Images

#Bulvár#mesterséges intelligencia#világvége#apokalipszis#jóslat#ai

Címlapról ajánljuk