Belföld

800 centiméter fölött tetőzhet a Duna Budapesten

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 13. 12:10

Jövő hétvégére várható a harmadfokú árvízvédelmi készültség Budapesten, de az alsó rakpart már hamarabb víz alá kerülhet.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség jöhet Budapesten, ami azt jelenti, hogy a jövő hétvégén 800 centiméter fölött tetőzhet a Duna – írja az Országos Vízjelző Szolgálat új hidrológiai jelentése alapján pénteken az Időkép.

800 centiméter fölött tetőzhet a Duna Budapesten

Mint arról beszámoltunk, a tartós kánikula után a Boris mediterrán ciklon íjra át alaposan az időjárási körülményeket. Ausztriában – a Duna vízgyűjtő területén – olyan özönvíz várható, hogy a vonaton utazásról például igyekszik mindenkit lebeszélni a nemzeti vasúttársaság,

A következő egy hétben a Duna Nagybajcs és Budapest közötti szakaszán több helyen kell harmadfokú árvízvédelmi készültségre számítani. 

Csak vasárnap másfél métert emelkedik várhatóan a vízszint, így a budapesti alsó rakpart már kedden víz alá kerülhet. 

Szerdára várható a fővárosban a másodfokú, hétvégére pedig a harmadfokú árvízvédelmi készültség.

Összeült a törzs

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteki közleményében azt írta, hogy a helyzetre tekintettel szeptember 13-án 8 órától a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) megkezdte működését, hogy koordinálja az árvízvédelmi feladatokat az országban. Amennyiben a helyi önkormányzatok kérik, a vízügy a településeknek is műszaki segítséget nyújt a helyi védekezéshez.

„A hazai és külföldi előrejelző rendszerek egyaránt azt mutatják, hogy komoly csapadékmennyiséggel kell számolnunk. Ugyanakkor arról, hogy mikor és hol hullik le, már minden újabb prognózis mást mutat, vagyis az előrejelzés bizonytalanságára ismét szeretnénk felhívni a figyelmet!” – írták. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján azonban úgy néz ki, hogy 

a Dunán Nagybajcsnál, illetve a Murán a III. fokot meghaladó, míg a Lajtán és a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő, akár ezt is meghaladó tetőző vízállások sem zárhatók ki. 

Nyitókép: illusztráció – az áradó Duna Budapesten, a lezárt Jane Haining rakpartnál 2024. június 7-én. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

#Belföld#duna#árvíz#Időjárás#eső#mediterrán ciklon#esőzés#ausztria#budapest#alsó rakpart

Címlapról ajánljuk