Belföld

Orvosi mulasztás miatt halt meg egy 2,5 éves kisgyerek, a kórház fellebbezett, a Kúria elutasította a beadványt

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 9. 14:52

Ha a gyereknél elvégzik a megfelelő vizsgálatokat, figyelik az állapotát és megkapja a gyógyszereket, akkor életben maradt volna.

A bíróság szerint orvosi mulasztások miatt halt meg egy 2,5 éves kisgyerek, a Kúria pedig elutasította a kórház panaszát – írja a 444.hu.

A 2023-as határozat mostanában jelent meg, ezt vette észre a kegyelmi botrányt kirobbantó, Vidéki prókátor néven posztoló ügyvéd. Az érintett gyermek 2019. február 26-án vírusos bárányhimlő miatt került kórházba, hányt és láza volt. Két nappal később egy rezidens gyakornok vizsgálta meg, mivel az osztályon nem volt szakorvos.

Később a gyerek egyik szülője kérésére az ügyeletes szakorvos is megvizsgálta a gyereket, „az állapotát összességében egy kezdődő sokkos állapotnak értékelte.” A gyerek tudata nem volt tiszta, szaporán vert a szíve és nehézlégzése volt. Hiába adtak neki oxigént és infúziót, az állapota nem javult, így este mentővel átvitték a Gyermekgyógyászati Klinikára.

Azonnal elkezdték az antibiotikumos kezelését, lélegeztetőgépre tették, de az állapota március 1-én tovább romlott, és végül megállt a szíve. A család beperelte a kórházat többmilliós kártérítést követelve, a pert pedig első és másodfokon is megnyerték 2020-ban, illetve 2022-ben. A kórház fellebbezett, és a jogerős döntés után a Kúriához fordult, de az elutasította a beadványt. A bíróság megállapította, hogy a szakvélemény értelmében

a gyermek kezelése egyértelműen nem felelt meg az orvosszakmai szabályoknak.

Megjegyezték, ha a gyereknél elvégzik a megfelelő vizsgálatokat, figyelik az állapotát, és megkapja a klinikán alkalmazott gyógyszereket, akkor csaknem kategorikusan kijelenthető, hogy a gyermek életben maradt volna, és ezért az alperes (vagyis a kórház) tevékenysége, valamint a gyermek halála között „közvetlen oksági összefüggés” állapítható meg.

Nyitókép: Getty Images

 

#Belföld#egészségügy#vidéki prókátor#kúria#mulasztás#orvosok

Címlapról ajánljuk