Belföld

Nem kapott Fűzfőn családi belépőt a szivárványcsalád, a polgármester szerint provokálnak az erről szóló poszttal

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 1. 19:40

„- De hát mi egy család vagyunk! - Magyarországon vagyunk, itt nem!” – hangzott el az egyik balatonfűzfői strand pénztáránál Pál Márton beszámolója szerint. A város polgármestere szerint a jóindulatú alkalmazott az olcsóbb délutáni jegyre akarta rábeszélni a családot.

Családi jegyet kért Pál Márton és családja szerdán a balatonfűzfői tobruki strandon. Pál Márton családja szivárványcsalád, párjával egy fiút és egy lányt nevelnek, ő maga családjogi aktivistaként is tevékenykedik. A jegypénztárban a következő párbeszéd zajlott le Pál Márton Instagram-posztja szerint:

„-Jó napot kívánok! Egy családi jegyet szeretnénk kérni!

-Azzal nem járnak jól, mert délután 4 van, de maguknak egyébként sem tudnék ilyen jegyet adni!

-De hát mi egy család vagyunk!

-Magyarországon vagyunk, itt nem!”

Pál Márton azt írta, felnőttként már tudják kezelni a hasonló helyzeteket, még akkor is, hogy „hátborzongató érzés, amikor szembesítenek vele, hogy szerintük mi nem vagyunk család”. De szerinte abba biztosan „nem gondolnak bele, hogy ezt milyen érzés lehet annak a 4200 gyereknek olvasnia a bejáratnál, aki ma szivárványcsaládban nevelkedik” Magyarországon. (A pontos szám egyébként az rtl.hu által a KSH-tól kikért friss adatokból derült ki idén januárban.) Hozzátette, szégyellje magát, aki ezeket a gyerekeket másodrangú állampolgárnak tekinti, a megfelelő jogi lépéseket pedig meg fogják tenni.


Budapesti strandfürdőkben – pl. itt a Palatinus árlistája – a családi jegyet nem kötik nemekhez, egyszerűen 3 vagy 4 fő, köztük legalább egy, illetve kettő 14 év alatti gyerek jelenlétéhez kötik ennek megvásárlását. A Pál által bemutatott fűzfői strand árlistáján azonban apa-anya felirat (illetve olvasni nem tudóknak férfi-nő piktogram) jelzi, hogy kinek járhat a családi jegy.

Belép a képbe a polgármester

Az ügyben csütörtökön megszólalt Szanyi Szilvia balatonfűzfői polgármester is. Facebook-posztjában azt írta, „két férfi arról panaszkodik”, hogy nem családi jegyet adtak nekik. Szanyi Szilvia leszögezte, hogy bár nem tudják, pontosan mi történt, „azt tudjuk, hogy dolgozóink kedvesek és segítőkészek, az az elsődleges céljuk, hogy a vendégek jól érezzék magukat”. 

„Véleményem szerint a strand strandolásra való és nem a családpolitikai jogviták rendezésére” – fogalmazott, majd elmagyarázta, hogy a pénztáros által javasolt 16 óra utáni jegyek csak 3400 forintba kerültek volna, míg a családi jegy 4000-be. Szanyi szerint

nem történt diszkrimináció, mivel ha egy férfi, egy nő és két gyermek kért volna családi jegyet, munkatársunk őket is lebeszélte volna, hisz jobban járnak a délutáni jeggyel.

A polgármester arról is írt, hogy Pál Márton posztja „provokáció”, mert nem a teljes árlista került ki, pedig abból mindenki láthatta volna, hogy jobban jártak volna. 

„Ettől függetlenül az üzemeltető hibázott, mert nem a testületi döntésnek megfelelő kiírás szerepel a táblán, ami a következő: Family jegy 2 fő felnőtt és max 3 fő 14 év alatti gyermek” – tette hozzá, és azt ígérte, a hiányosságot pótolni fogják.

„Természetesen elnézést kérünk, és legközelebb megvásárolhatják a Family jegyet” – írta a polgármester, aki a poszt korábbi verziójában ehhez még azt is hozzátette, hogy „amennyiben azt szeretnék, hogy a Family jegy 600,-Ft-os különbözetét befizethessék a Fűzfői Vagyonkezelő Kft. számlájára, akkor biztosítjuk ezt a lehetőséget”. Ez utóbbi mondatot később eltávolították Szanyi posztjából. 

Hogy Pál Márton erre hogyan reagált, kiderül későbbi Facebook-posztjából. Az aktivista februárban a Reggeliben arról beszélt: egyre nehezebben bírja a harcot, amit a szivárványcsaládokért és az azokban felnőtt gyerekekért vívnak. A hatalom részéről olyan cinizmussal néznek szembe, ami teljesen kikészíti az embert. Felrótta a kormánynak, hogy valódi gyermekvédelem helyett az elmúlt években könyvek lefóliázásával, valamint a pedofília és a homoszexualitás összemosásával foglalkozott. 


Nyitókép: RTL

#Belföld#szivárványcsalád#balatonfűzfő#pál márton#strand#szanyi szilviia#diszrkimináció#családi jegy#család#balaton

Címlapról ajánljuk