Belföld

Kizárnák a DK-ból a Gyurcsány Ferencet kritizáló alapítót

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 11:14

Leel-Őssy Gábor ellen a DK elnökségének tagjai kezdeményeztek etikai vizsgálatot, miután lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet. 

A Demokratikus Koalíció etikai bizottsága úgy döntött, ki kell zárni a pártból Leel-Őssy Gábort, aki ellen azután indítottak eljárást, hogy a június 9-i választási kudarc után lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, a párt elnökét – írta a Magyar Narancs.

Leel-Őssy a DK etikai bizottságának döntése szerint „saját pártjával szemben olyan kritikát fogalmazott meg, amely kétségeket kelt a párt politikájának helyességével szemben”, valamint „a párt jó hírnevét sértette”. Mindezt Leel-Őssy a Partizánnak adott interjújában vitte véghez, ami a bizottság szerint „alkalmas volt arra, hogy a párt tagjaiban és a választópolgárokban azt a látszatot keltse, hogy a DK nem demokratikusan működő párt”.

Leel-Őssy Gábor a Magyar Narancsnak nyilatkozva jelezte, hogy fellebbezést fontolgat, ugyanakkor hozzátette, hogy a fellebbezést ahhoz az országos elnökséghez kell benyújtania, amelyik a kizárását kezdeményezte. Elmondta azt is, hogy szerinte „kivégzés” történt, mert az etikai bizottság olyan gyorsan – a hétvégét is beleszámítva 4-5 nap alatt – döntött a meghallgatása után, amennyi idő alatt képtelenség volt utánajárni és ellenőrizni állításait és bizonyítékait.

Nem nyugodtak meg a kedélyek a DK-ban, többen is Gyurcsány Ferencék távozását követelik

Leel-Őssy Gábor július elején az rtl.hu-nak nyilatkozott arról, hogy milyen problémák vannak a Demokratikus Koalícióban. Lapunknak a párt több más elégedetlen tagja is arról beszélt, hogy a DK nemcsak Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökből áll, hanem létezik egy olyan kevésbé ismert második sor is, amelynek tagjai – akár más baloldali formációkkal egyesülve – képesek lennének a generációváltásra.

A kifelé szinte mindig egységet mutató Demokratikus Koalícióban (DK) talán először fordult elő, hogy egyszerre többen is szót emeltek a vezetés ellen, a párthoz tartozók egy része szerint ugyanis Gyurcsány Ferencnek, valamint az elnökségnek is le kellene mondania a június 9-i tragikus választási eredmény után. A DK azonban azt közölte, hogy nem tartja kudarcnak az EP- és önkormányzati választás eredményét.

Nyitókép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke beszédet mond a DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetség európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. június 10-én MTI/Szigetváry Zsolt

 

#Belföld#demokratikus koalíció#leel-őssy gábor#etikai bizottság#gyurcsány ferenc#kizárás#dk#belharc#ellenzék

Címlapról ajánljuk