Belföld

Kúria: Mégsem kell kiadnia a kormánynak, miről tárgyalt a járvány alatt az operatív törzs

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 13:00

A Kúria ítélete szerint továbbra is titok marad, mi alapján hozta meg válságkezelő intézkedéseit a kormány a koronavírus-járvány idején.

Titok marad, hogy milyen információk és egyeztetések alapján hozta meg válságkezelő intézkedéseit az Orbán-kormány a koronavírus-világjárvány idején. A HVG ugyanis elvesztette az általa indított közadatpert a kormánnyal szemben.

Tavaly novemberben a Fővárosi Ítélőtábla ezzel szemben úgy döntött, hogy ki kell adni a koronavírus-járvány elleni operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit. A lap még 2022-ben indított pert az adatok nyilvánosságáért, amit a kormány egy visszamenőleges hatályú jogszabállyal is próbált akadályozni.

Az operatív törzs arra hivatkozva nem volt hajlandó kiadni a járvány alatt tartott üléseinek jegyzőkönyveit, hogy azok döntéselőkészítő iratok. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly még azt mondta ki, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével és az operatív törzs működésének leállásával már nincs olyan döntés, amit a korábbi jegyzőkönyvek megalapozhatnának.

A lap a jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozatalával azt akarta elérni, hogy a közvélemény megismerhesse, milyen szempontokat mérlegelve hozott a testület a magyarok millióit, vállalkozások százezreit, az államigazgatás és a gazdaság szereplőit érintő döntéseket. A Fővárosi Ítélőtábla ítélete jogerős volt, de az operatív törzs felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amely most úgy határozott:

a HVG számára kedvező döntést hatályon kívül helyezi, és kitart a járvány idején hozott döntések hátterét adó jegyzőkönyvek nyilvánosságtól való elzárása mellett.

A Kúria az ítélet indoklásában azt írta: „kiemelkedő társadalmi (köz)érdek fűződik ahhoz, hogy a tervek egy újabb járvány esetén is rendelkezésre álljanak, azokat a nyilvánosság ne ismerhesse meg”.

Nyitókép: MTI / kormany.hu / Botár Gergely

 

#Belföld#operatív törzs#koronavírus#koronavírus-járvány#orbán-kormány#kúria#ítélet#hvg#per

Címlapról ajánljuk