Belföld

A kormány titkolná, a bíróság szerint ki kell adni, miről tárgyalt a járvány alatt az operatív törzs

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 11:53

Jogerős ítélet született.

Ki kell adni a koronavírus-járvány elleni operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit – így döntött a Fővárosi Ítélőtábla a HVG által indított közadatperben. A lap másfél évvel ezelőtt indított pert az adatok nyilvánosságáért, amit a kormány egy visszamenőleges hatályú jogszabállyal is próbált akadályozni.

Az operatív törzs arra hivatkozva nem volt hajlandó kiadni a járvány alatt tartott üléseinek jegyzőkönyveit, hogy azok döntéselőkészítő iratok. A bíróság szerint azonban az egészségügyi veszélyhelyzet megszűnésével és az operatív törzs működésének leállásával már nincs olyan döntés, amit a korábbi jegyzőkönyvek megalapozhatnának.

A lap a jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozatalával azt szeretné elérni, hogy a közvélemény megismerhesse, milyen szempontokat mérlegelve hozott a testület a magyarok millióit, vállalkozások százezreit, az államigazgatás és a gazdaság szereplőit érintő döntéseket. A Fővárosi Ítélőtábla ítélete jogerős, bár az operatív törzs felülvizsgálati kérelemmel fordulhat a Kúriához.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#operatív törzs#koronavírus#bíróság#közérdekű adat

Címlapról ajánljuk