Belföld

Szigorít a kormány: kisgyerekes ukrán menekültet is megfoszthatnak az állami segítségtől

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 7:58

Úgy tűnik, a legkiszolgáltatottabbakon spórol a magyar kormány, augusztustól több sok tartózkodó menekülttől vonják meg a lakhatási támogatást.

Az elmúlt két hétben 150 magyarországi közösségi szálláshelyen készült gyors felmérés, e szerint a megszólított 2100 ukrán menekült közül 1650-an veszítik el lakhatási támogatási jogosultságukat egy augusztustól érvényes szigorítás miatt – állította a Népszavának Siewert András, a Migration Aid vezetője. 

Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa is ezt erősítette meg a lapnak: tapasztalataik szerint a jelenleg támogatott lakhatásban részesülő ukrán menekültek körülbelül háromnegyedét érinti a közelgő szigorítás.

A lap felidézi: eredendően minden ukrán menekült – kettős állampolgár vagy menedékes státuszra jogosult – kaphatott állami lakhatási támogatást. A támogatás mindenkinek járt egy hónapig vagy a menekültügyi eljárás végéig. 

Ezt a támogatotti kört már tavaly elkezdte szűkíteni a kormányzat. 2023 óta már az első pillanattól kezdve csak a kiskorú egyik szülőjének jár a segítség. Így ha egy egész család érkezett, akkor rögtön maguknak kellett szállásról gondoskodniuk, vagy kettészakadt a család. 

Az augusztus 21-től érvényes újabb rendeletmódosítás szerint azonban csak „Ukrajna katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységeit” érintő területről érkezők lesznek jogosultak lakhatási támogatásra, írja a Népszava. 

Vagyis az állam csak akkor biztosít egy hónapig vagy a menekültügyi eljárás végéig szálláshelyet, ha olyan helyről menekültek, ahol harcok vannak. 

A már Magyarországon élő érintett menekültek július 10-ig mindössze hatnapos határidővel nyújthattak be méltányossági kérelmet, hogy augusztustól is fennmaradjon a jogosultságuk. 

Azt, hogy mely területeket sorolnak be a „katonai műveletekkel” közvetlenül érintettek közé, Pál Norbert, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos fogja összeállítani, írja a lap. A lap meg is kereste őt az ügyben, de ő 10 hónapja nem válaszol a Népszava egyetlen kérdésére sem. 

Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság jogi főmunkatársa szerint semmit nem tudni arról, milyen szempontok alapján dönti el a kormánybiztos, ki mehet és ki maradhat. Arról sincs információ, hogy az érintetteknek lesz-e jogorvoslati lehetősége, ha nem értenek egyet a döntéssel. 

Nyitókép (illusztráció):  Nyina Obukova, az Ukrajnából menekült artistákkal érkezett tánctanár kíséri kislányát, Knyészia Obukovát az óvodából Budapesten 2022. október 20-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#ukrán menekült#kormány#orbán-kormány#lakhatási támogatás#kisgyerek#megszorítás#spórolás

Címlapról ajánljuk