Életmód

Miért telik másképp az idő a mosógép kijelzőjén, mint a valóságban? Nyomós oka van!

rtl.hurtl.hu

2024. július 20. 9:20

Észrevetted már, hogy ha elindítasz egy mosást, az időzítő 1 órát mutat, és amikor visszamész 60 perc múlva, még mindig van 15 perc hátra? Bár az utolsó perceknél úgy érezheted magad, mintha egy soha véget nem érő Christopher Nolan-filmet néznél, jobb, ha tudod, nem a mosógéped lázadt fel ellened. Szakértő magyarázza el, mi történik pontosan.

Az új mosógépek annyira okosak, hogy helyettünk gondolkoznak, ráadásul ökoharcos szemlélettel. Először is mérik a szennyest, mielőtt elindítanák a mosási folyamatot. Mindezt azért teszik, hogy vizet takarítsanak meg, ami a mosás költségeinek legnagyobb részét teszi ki. De egyéb körülmények is befolyásolhatják a mosási idő hosszát – írja a ladbible.com.

A terhelés kiegyensúlyozása szintén a mosást meghosszabbító tényezők listájának élén áll, és ez is a szennyes súlyával van összefüggésben. A terhelés kiegyensúlyozása az, amikor a mosógép vízzel tölti fel magát, hogy megpróbálja elrendezni a szennyest a dobban, egyenletesebb tisztaságot érjen el minden ruhaneműnél, és megakadályozza a gép rázkódását. Ez a folyamat lassú és több liter vizet fogyaszt, ha mindenfélét összemosunk. Ennek a pazarló gyakorlatnak a megelőzése érdekében kell hasonló sűrűségű ruhákat mosni egyszerre.

Legyen szó vízről, energiáról vagy textillágyítóról, a készülékek valójában ökoharcosok, és ahol csak lehet, csökkenteni akarják a hulladékot, és spórolnak nekünk. De emiatt előfordulhat, hogy tovább tart a mosás, mint a számláló alapján gondolnánk 

– magyarázta Vivien Fodor, a Hotpoint UK mosodai menedzsere, majd hozzátette: „Van egy sor ellenőrzés, amit egy mosógép a ciklusai során elvégez. A gép beállítja az időt, hogy a töltés, mosás és cetrifugálás ciklusai mikor fejeződjenek be – néha hamarabb, néha később. Az emberek azonban csak az utóbbit veszik észre. 

Téged is állandóan átver a mosógéped időzítője? Csak érted teszi!
Fotó: Pexels

A fentiek miatt nem érdemes például farmert és selymet együtt mosni. Ha mégis megteszed, rosszul fogsz járni, mert a mosógépet összezavarod, egyrészt nem tudja, mennyi vízzel is töltse fel a gépet, és valószínűleg többet fog használni, mint kellene. Ráadásul míg gondolkozik, telik az idő is.

Minden mosógép a mosás végén olyan gyorsan forog, amilyen gyorsan csak tud. Ez azért történik, hogy a felesleges vizet kiszívja a nedves ruhákból. A terhelésérzékelő ismét aktiválódik, és ha együtt mostál nehezebb és könnyebb ruhákat, a centrifugálási ciklus is meghosszabbodik. Hisz a farmert még mindig vizesnek érzékeli, a selyem meg már csontszáraz. Így a tíz percből húsz lesz.

Szerencsére az összes ok, amiért a mosógép húzza az időt, a ruhák tisztaságát szolgálja, és a te pénztárcádat kíméli. Ha segíteni szeretnéd a mosógéped, a legjobb, ha hasonló darabokat mosol együtt, és nem kevered a könnyű és a nehéz ruhákat. A mosógép túltöltése szintén hosszabb mosási időt eredményez. Egy szó mint száz, ne átkozd a mosógéped, ha kicsit tovább mos, mert ezzel valójában szívességet tesz neked.

Nyitókép: Pexels

#Életmód#mosás#mosógép#tiszta#ruha#spórolás#szakértő

Címlapról ajánljuk