Belföld

A Nemzeti szerint ők utalnák a kártérítést Szász Júliának, de a színésznő nem működik együtt velük

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 11:35

A színésznő szerint Vidnyánszky Attila nem mondott igazat, a színház szerint Szász Júlia nem reagál.

Mint arról beszámoltunk, Szász Júlia hétvégén a Facebook-oldalán reagált a Nemzeti Színház igazgatója kijelentésére, miszerint a tavaly novemberben balesetet szenvedett színészei – Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó – fejenként több mint ötmillió forintot kaptak a táppénzen felül különböző jogcímeken.

Vidnyánszky Attila az Origónak adott interjújában tényként állította,  hogy a baleset utáni első munkanapon kéthavi fizetést utalt a színház a kórházba került színészeknek, és azóta is folyamatosan utalnak. Szász Júlia szerint az igazság ezzel szemben az, hogy a Nemzeti Színház mindössze kéthavi fizetést (összesen 988 922 forintot) folyósított számára:

November 10-én történt a baleset, ebből kifolyólag a teljes novemberi fizetésemet már nem kaptam meg. November 21-én érkezett a számlámra egyhavi munkabér segélyként, majd december 14-én ismét átutalták egyhavi béremet. Azóta nem utaltak.

– írta Szász, majd hozzátette, hogy a baleset óta táppénzen van, de mivel ekhósan adózik, ezért a táppénz összege az ő esetében kéthetente 90 050 forint.

A színésznő tételesen levezette, hogy a táppénzen kívül folyósított összeg meg sem közelíti, nemhogy meghaladja az 5 millió forintot. „Kártérítést nem kaptam, még folyamatban van a megegyezés” – írta a színésznő.

A Nemzeti Színház az Origón reagált a színházban megsérült színésznő posztjára. Egyebek mellett ezt írják:

„Szász Júliával és ügyvédjével 2024. március 14-én történt meg a személyes egyeztetés, amelyen az általa benyújtott kárigény jogosságát elismertük, a tárgyaláson általánosságban tett, az igénybejelentésre vonatkozó részletes észrevételeinket a megbeszélésünk értelmében 2024. március 18-án megküldtük a jogi képviselő részére. Az igény alátámasztása érdekében számlákat, szerződéseket kérünk be, valamint ezt követően Vidnyánszky Attila vezérigazgató döntésének megfelelően a Nemzeti Színház megtette a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot, azonban eddig Szász Júlia részéről hivatalos válasz nem érkezett.”

Mint írják, „a Nemzeti Színház rendelkezik a színházi dolgozókat védő biztosítással, a biztosító már hónapokkal ezelőtt megtette azon ajánlatát, mely szerint milliós nagyságrendet meghaladó kárelőleget utal Szász Júlia részére, azonban az ajánlatra a mai napig nem érkezett válasz. (A másik megsérült színész, Horváth Lajos Ottó számára a szintén milliós nagyságrendű kárelőleg már átutalásra került.)”

Majd így folytatják: „Szintén a Nemzeti Színház által megkötött és fizetett biztosítás alapján a biztosító további kifizetéseket tudna teljesíteni, ha Szász Júlia együttműködésre irányuló hajlandóságot mutatna, ugyanis a biztosító kizárólag a hozzá beérkező számlák, bizonylatok és egyéb alátámasztó dokumentumok alapján tud kifizetést teljesíteni.”

Mint arról tavaly novemberben az RTL Híradója is beszámolt, előadás közben sérült meg két színész a Nemzeti Színházban. Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Rómeó és Júlia című darab második felvonása közben szenvedett balesetet a díszletek mögött, az előadás félbeszakadt, mentő vitte el őket:


Nyitókép: MTI/Soós Lajos

#Belföld#nemzeti színház#vidnyánszky attila#Horváth Lajos Ottó#szász júlia#sérülés#baleset#kártérítés

Címlapról ajánljuk