Belföld

Védelmi sarcot vezet be a kormány, kimentik a babavárósokat – itt a rendkívüli kormányinfó

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 9:41

Rendkívüli kormányinfót tartott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányszóvivővel, Vitályos Eszterrel. Gulyás „háborúellenes akciótervet” jelentett be, aminek keretében védelmi hozzájárulást kell fizetniük a cégeknek, amik a kormány szerint extraprofitot könyveltek el: a bankokat, a multikat és az energiacégeket említette. Ez a pénz a védelmi alapba kerül. A „háborúpárti” médiát elszámoltatják külföldi forrásaikkal, a babaváró hitelbe belebukottakat pedig kimentik.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 9:58

Üzemanyagok: tartsák be a szabályokat

A múlt heti KSH-adatok szerint magasabbak voltak itthon az üzemanyagok árai, mint a régióban. Gulyás Gergely felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy tartsák be a kormánnyal kötött megállapodást, a kormány lépéseket vár.

Szóba került az utóbbi időben tapasztalható légiforgalmi káosz. Egyre többet lehet hallani a repülőtéren vesztegelő utasokról, akiknek hosszú órákat kell várniuk az indulásra. A Reggeliben megkérdeztük Valentínyi Katalint, a Budapest Airport vállalati kommunikációs igazgatóját, meddig tarthat ez a helyzet:


Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a nyári időszakban megnövekedett az utasszám, vannak bizonyos speciális körülmények, ezek együtt sem adnak okot a többórás késésekre és arra sem, hogy az utasok ne kapjanak megfelelő információt ahhoz, hogy eldöntsék, mit tegyenek. A kormány a légitársaságoktól és a Hungarocontroltól is azt várja, hogy készítsenek akciótervet.

A fogyasztóvédőket utasítja a kormány, hogy a lehető legszigorúbban járjon el és jelentős, a légitársaságnak komoly kárt okozó bírságokat szabjon ki, ha a késés a légitársaság komoly hibájára vezethető vissza. Jelenleg 12 eljárás van folyamatban.

 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 9:51

Itt a háborúellenesnek nevezett akcióterv

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter először arról beszélt, hogy a háború emberi árát az oroszok és az ukránok fizetik meg, gazdasági árát egész Európa. Arra is célzást tett, hogy Ukrajna a megkapott pénzügyi segítséget nem kívánja visszafizetni. Ezért indított Orbán Viktor békemissziót, bár konkrét béketerv nincsen. A békéhez a nagyhatalmak tudnak közelebb vinni, ezért tárgyalt velük Orbán Viktor. 

Gulyás Gergely szerint Európában háborús propaganda van, az elmúlt hónapokban politikai és pénzügyi zsarolásnak vannak kitéve, hogy álljanak a háborúpártiak sorába, a miniszter szerint az Európai Bíróság ítéletét nehéz másnak tekinteni, de nincs olyan zsarolás, ami sikerre vihet Magyarországgal szemben.

Háborúellenes akciótervről döntöttek: kötelezik a pártokat és a médiumokat, hogy tegyék forrásaikat átláthatóvá. Ez csak médiumokra vonatkozhat, hiszen pártok külföldi támogatásokat nem fogadhatnak el. 

Védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden multinacionális cégnek amely a miniszter szavai szerint extraprofitot könyvelt el: a bankokat, a multikat és az energiacégeket említette. Ez a pénz a védelmi alapba kerül.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2024. július 8. - 9:32

Az egekben az üzemanyag ára, gyengül a forint

A Vg.hu írta meg, hogy a rendkívüli kormányinfó előtt gyengült a forint: az euró jegyzése hét órakor 392,56 forintra erősödött a péntek esti 392,31 forintról, a dolláré 362,38 forintról 362,63 forintra emelkedett, a svájci frank pedig 403,72 forintról 405,02 forintra drágult.

A mai eseményen az egyik téma az üzemanyagok brutális áremelkedése lehet. Nem szólunk kétszer – így üzent a miniszterelnök múlt héten az üzemanyag-forgalmazóknak, hogy csökkentsék áraikat a régió átlagára. Orbán Viktor ma az állami rádióban azt mondta, visszafogottan fogalmaz. A KSH legfrissebb adatai szerint a benzin literenként 4, a gázolaj pedig 10 forinttal drágább, mint a szomszédos országokban. A nagy kútláncok azt mondják, torzít a statisztika és nem lesz olcsóbb az üzemanyag Magyarországon:

 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#orbán viktor#benzin#üzemanyag#kína#Európa#békemisszió#ma

Címlapról ajánljuk