Gazdaság

Annak adjuk el, aki megveszi – Orbán Viktor bejelentette a new dealt

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 25. 13:15

Orbán Viktor az európai versenyképesség problémájába ágyazta, miért kell „gazdaságilag semlegesnek” lennie Magyarországnak, és elmondta, mit ért ezen. Emellett arról beszélt, hogy jövőre 3-6 százalékos növekedési sávba kerülhet a magyar gazdaság, és megduplázzák a családi adókedvezményt. De el kell kerülni az adósrabszolgaságot, és szükség lenne munkáshitelre is a nem tovább tanuló fiataloknak.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartotta meg előre beharangozott beszédet a kormány gazdasági terveiről. 

Azt mondta, a versenyképességgel és a gazdasági semlegességgel is sokat fognak foglalkozni a jövőben, de míg a versenyképességet könnyű elképzelni, a gazdasági semlegességet nehezebb – tudósított a hvg.hu.

A magyar elnökség Orbán szerint szeretné rávenni az európai vezetőket, hogy kössenek versenyképességi paktumot, ami eleve nem egyszerű, de szerinte akadályt jelentenek „a gyerekesen viselkedő miniszterek és biztosok” is, akik nem akarnak Magyarországra jönni.

A magyar miniszterelnök szerint Brüsszelben egyenesen neveletlenség problémákról vagy hanyatlásról beszélni, aki erre vetemedik, egyből nyugatellenesnek bélyegzik. Orbán ismertette Mario Draghi volt olasz miniszterelnök versenyképességi jelentését, amelynek szerinte ezek a fő megállapításai:

  • Az uniós gazdasági növekedés húsz éve lassabb, mint az amerikai, Kína pedig felzárkózott.
  • Az EU egyévi GDP-jét veszítette el azzal, hogy eltűnt az olcsó orosz energiaforrás. Az energiaár eközben többszöröse az amerikainak.
  • Az EU lemarad az innovációban, a nagy a szabályozási, adminisztrációs teher a cégeken. 
  • Ma már nem a munkaerő növekedése vezérli a gazdasági növekedést, a bevándorlás pedig nem kompenzálja a népességfogyást.
  • 2030-ig biztosan a fosszilis energia ára lesz a meghatározó, még ha sikerült is megfelelő ütemben bővíteni a megújulóenergia-kapacitásokat.
  • Fejleszteni kell az akkumulátoripart.
  • A klímapolitika nem írhatja felül az iparpolitikát, legalábbis nem feltételek nélkül.

Orbán értelmezésében ezekre a kihívásokra a Nyugat úgy reagál, hogy blokkosodik, próbálja szétválasztani a keleti és a nyugati világgazdaságot, ami szerinte hidegháborús logika. A Kelet pedig eközben dolgozik a saját pénzügyi rendszerén, dolláralapú elszámolás helyett jöhet a jüanalapú.

Orbán szerint az EU transzatlantistái Amerika alá tagozódnának be ebben az új rendszerben, míg a Macron francia elnök nevével fémjelzett másik irányzat hívei stratégiai autonómiát akarnak, ennek részeként pedig föderális Európát. A magyar miniszterelnök szerint ez utóbbi azonban vágyálom, 

csak nemzeti alapon lehet megvalósítani a stratégiai autonómiát.

Orbán Viktor szerint a versenyképességi problémára nem várható közös válasz, ezért kell a magyar megoldás. Itt elismételte régi tézisét, miszerint új világ van, új gazdaságpolitikát kell hirdetni.

Gazdasági semlegesség Orbán szerint

Magyarország feladata szerinte a gazdasági semlegesség meghatározása, miután gyakorlatban ezt a politikát az ország már régóta folytatja, ennek megnyilvánulása volt például, hogy orosz és kínai vakcinát is rendeltek a koronavírus-járvány idején. Magyarország azon a helyen van, ahol a világgazdasági rendszerek összeérnek, átfedik egymást. Ennek jegyében Orbán szerint a következő alapelveket kell érvényesíteni:

  • Mi döntjük el, kivel üzletelünk. Azzal, akivel a leginkább megéri.
  • Míg az EU-ban és Amerikában „árukapcsolások vannak” mi csak a saját érdekeink alapján tárgyalunk.
  • Minden égtáj felé nyitottnak kell lenni, hiszen az innováció nem kizárólag nyugat felől jön.
  • A finanszírozást illetően nem lehet csak egy irányból forrásokat bevonni.
  • Ahogy a Magyarországra érkező tőke esetében sem kell válogatni.
  • Piaci semlegesség van, azaz annak adjuk el, aki megveszi.
  • Technológiai semlegesség – erre Paks II.-t hozta példának, amiben az oroszok mellett amerikaiak is részt vesznek.

Jövőre 3-6 százalékos növekedés, adócsökkentés?

Míg az EU országaiban 3 százalék alatt marad a növekedés, Magyarország ennél többet akar, Orbán úgy gondolja, hogy jövőre már 3-6 százalékos növekedési sávba kerülhet a magyar gazdaság.

Orbán nagyvonalúnak tűnt, amikor arról beszélt, hogy csak a GDP 90 százalékát elérő államadósságból nem lehet visszakapaszkodni – az első negyedév végén 75 százalék körül jártunk. De a miniszterelnök szerint „nem csúszhatunk vissza az adósrabszolgaságba”.

Ajánlat: Csak az adósságok kamataira 3100 milliárd forintot fordít idén a magyar állam, és ebben nincs benne a kínai gigahitel

Emellett olyanokról beszélt még, hogy szükség van a külföldi tőkére, a folyamatos adócsökkentésre, és tőkét kell juttatni a kkv-khoz. Nagy Márton gazdasági miniszter már dolgozik a jövő évi költségvetésen, amiben mindez benne lesz.

Emellett megduplázzák a családi adókedvezményt 2025-ben, és a diákhitel munkájára kellene munkáshitel is – azoknak a fiataloknak, akik nem tanulnak tovább.

Kötcsei előjelek

Mint a hvg.hu megjegyzi, a kötcsei pikniken tartott ritka sajtótájékoztatóján elmondottakból már lehetett sejteni, miről fog beszélni Orbán Viktor a szerdai Európai versenyképesség, magyar gazdasági semlegesség című rendezvényen. Kötcsén ugyanis úgy fogalmazott, az új világgazdasági realitásban „a gazdasági semlegesség hoz gazdasági sikert”. Az egyes oldalaknak való elköteleződés helyett mindenkivel jó kapcsolatot szeretne fenntartani minél hosszabb ideig.

Nyitókép: Orbán Viktor beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európai versenyképesség, magyar gazdasági semlegesség című konferenciáján az NKE Ludovika főépületében, a Széchenyi-díszteremben szeptember 25-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

#Gazdaság#orbán viktor#keleti nyitás#európai unió#kína#gdp#gazdasági növekedés

Címlapról ajánljuk