Belföld

Orbán Viktor döntött, jönnek a megszorítások

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 20. 18:42

Diákváros, Budapest-Belgrád vasútvonal, mentőautó-beszerzések, Lánchíd – a kormány újabb beruházásoktól von el pénzeket.

130 pontból álló kormányhatározat jelent meg csütörtök este a Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor szignójával ellátott rendelkezés olyan projekteket és beruházásokat sorol fel, amelyektől a kormány elvonja az állami többletforrásokat, csökkenti a finanszírozásukat vagy teljesen le is állítja azokat – szúrta ki a Népszava.

Azt írják, a listában benne van a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program, amelyre nem ad több pénzt a kabinet. A kormány a Lánchíddal, a budai Váralagúttal, valamint a hozzájuk kapcsolódó közterületek rekonstrukciójával és fejlesztésével összefüggő intézkedésekre sem biztosít több forrást.

De nem jár jól az Operaház sem, ugyanis ez az intézmény sem fog több kiegészítő támogatást kapni a működési költségeire. A megszorítások egyebek mellett érintik a Sorsok Háza-projekt is, de a kormány visszavonja a MÁV használatában álló ingatlanok vasútüzemhez nem szükséges területeinek felmérésére biztosított forrásokat is. Sőt a dokumentum szerint ugyancsak megvágják a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán felmerülő települési igényeket megvalósításához szükséges többletforrásokat. 

Az egészségügyet is érintik a megszorítások: csökkentik az Országos Mentőszolgálat mentőjármű ellátásának és a mentőautók hazai gyártására szánt pénzt, valamint a kabinet lemond a Magyarország átfogó Egészségipari Stratégiájáról és annak végrehajtásáról szóló, a klinikai vizsgálatok és az orvostudományi kutatások intézményrendszerének továbbfejlesztéséről is.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#orbán viktor#kormány#magyar közlöny#megszorítások#diákváros#lánchíd#budapest-belgrád vasútvonal

Címlapról ajánljuk