Belföld

Orbán Viktor megszólalt a pornóbotrányos NER-papról Kötcsén

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 7. 15:44

Orbán Viktor szokatlan módon szóba állt az újságírókkal a kötcsei pikniken. Kiderült, hogy a miniszterelnök akár vitázhat is Magyar Péterrel az EP-ben, a pornóbotrányos dunaújvárosi plébánosról pedig azt mondta, „az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak”.

 

Orbán Viktor szombat délután neonzöld ingben érkezett az idei kötcsei piknikre, ahol megtartja majd éves zártkörű eligazítását a Fidesz politikusainak, valamint a párt szellemi- és gazdasági holdudvarának, berúgva az őszi politikai szezont. A miniszterelnök azonban ezúttal tőle nem megszokott módon szóba állt az újságírókkal, és hosszan válaszolt kérdéseikre, mielőtt bement volna az eseményre. A hvg.hu tudósítása szerint érdemi válasz ugyan kevés volt, de az kiderült, hogy

Orbán összecsaphat Magyar Péterrel az Európai Parlament alakuló ülésén másfél hét múlva Strasbourgban.

A kormányfő hozzátette, az EP minden képviselőjének áll a rendelkezésére. A miniszterelnöktől a lap megkérdezte azt is, felnéz-e Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Erre azt válaszolta, van elég magyar történelmi személyiség, akire fel lehet nézni, nem kell külföldön keresgélnie. Miközben Orbán az újságírók mikrofonjaihoz lépett, a DK ifjúsági szervezetének egyik képviselője játékpénzt szórt a miniszterelnök elé. 

A Telex tudósítása szerint Orbán az egészségügy állapotával kapcsolatban azt mondta: nyolcezer orvossal többen dolgoznak ma Magyarországon, mint 2010-ben. Úgy fogalmazott:

Megemeltük a béreket. A klimatizált helyiségeknek a száma minden évben nő. Tehát minden évben megyünk előre az egészségügyben is. Természetesen nem értünk a munka végére.

Bese bukása

Orbánnál rákérdeztek Bese Gergő dunavecsei plébános felfüggesztésére is. Az említett pap ugyanis egy akta szerint homoszexuális partikon vett részt, tartós intim kapcsolatot ápolt vagy ápol jelenleg is más férfiakkal, internetes melegpornó-felületeken olyan filmek jelentek meg, amikben ő is szerepel. Miután ezt az ügyet a Válasz Online feltárta, Besét felmentette papi szolgálata alól a kalocsa-kecskeméti érsek. Bese Gergő az Orbán-kormányhoz közel álló, politikailag aktív egyházi személynek számít, számos alkalommal hitet tett a kormány LMBTQ-ellenes politikája mellett is.

Bese több alkalommal is felszentelte a Karmelitában a miniszterelnök irodáját, a képek azonban már nem elérhetők Orbán Viktor Facebook-oldalán. A miniszterelnök Kötcsén csak szűkszavúan kommentálta a botrányt. Azt mondta, hogy „az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak”.

Én is bízok a saját egyházi közösségem vezetőjében. Bár én kálvinista vagyok, de én bízok a katolikus egyházi vezetőkben is, hogy az ilyen helyzeteket meg tudják oldani

– tette hozzá Orbán.

„3-5 százalék körüli növekedést szeretnénk kiszuszakolni”

Orbán kitért arra, hogy az új világgazdasági helyzethez alkalmazkodni kell, és meggyőződése szerint gazdasági sikert Magyarországnak csak a gazdasági semlegesség hozhat, ezt majd bővebben a beszédében fogja kifejteni. A miniszterelnök értelmezésében ez azt jelenti, hogy Magyarország kimarad a háborúból és a blokkosodásból, nem támogatja a szankciós politikát, mindenkivel kereskedik, és mindenkivel próbál jó gazdasági kapcsolatokat kialakítani.

A Telex kérdésére azt mondta, a magyar gazdaság tényleges gazdasági növekedése az első háromban van Európában. „Én ezzel nem vagyok elégedett, akkor leszek elégedett, ha az első lesz. De lehet első a következő évben. 3-5 százalék körüli növekedést szeretnénk kipréselni vagy kiszuszakolni valahogy a magyar gazdaságból. Ez nem lehetetlen a következő évben” – fogalmazott.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy-kúriához 2024. szeptember 7-én. Balról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Fotó: MTI / Illyés Tibor.

 

#Belföld#orbán viktor#kötcsei piknik#Kötcse#magyar péter#bese gergő#katolikus egyház

Címlapról ajánljuk