Belföld

Orbán Viktor: Ha Brüsszelre várnánk, nyakig állnánk a vízben

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 19. 9:14

A miniszterelnöknek az árvízről is Brüsszel jutott eszébe. Azt is mondta, Budapesten jó szakemberek vannak, meg tudják oldani a problémát.

Növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát, jelentette ki Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján az árvíz elleni védekezés hetedik napján. Orbán Viktor beszámolt arról is, lassú apadásra kell számítani a Dunán, de továbbra sem várható csapadék a folyó ausztriai szakaszán a következő egy hétben, írja az MTI.

Orbán elmondta, a Lajta csütörtök délelőtt Mosonmagyaróvárnál tetőzik, várhatóan a valaha volt legnagyobb vízszinten. A dunai árhullám tetőzése csütörtökön Dunaremete térségében várható Mosonmagyaróvár magasságában – tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, figyelik Ausztriát, ahol az apadás lassú. A lassú apadásra, mint mondta, azért kell figyelni, mert az árvízi káresemények tekintélyes része ekkor következik be. Hetven kilométerrel nőtt a védelem alá vont területek hossza – mondta még.

A miniszterelnök a közmédia kérdésére elmondta, van egy eljárásrend, amely alapján katasztrófahelyzetekben az Európai Bizottság segíteni tud. Ezt aktiválni a tagállamok tudják, Orbán azt mondta, Magyarország élt ezzel a lehetőséggel. Azt mondta, ha arra várnánk, hogy Brüsszel segít, akkor nyakig állnánk a vízben. Így most saját büdzséből kell megoldani, tisztelettel köszönjük Brüsszelnek, hogy legalább gondoltak ránk, írja a hvg.hu.

A miniszterelnök azt mondta, Budapest főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel és csapatával folyamatos az együttműködés, azt mondta, Budapesten jó szakemberek vannak, meg tudják oldani a problémát, írja a portál.

Nyitókép Orbán Viktor vezetésével ülést tart az árvízvédelmi operatív törzs a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2024. szeptember 19-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#orbán viktor#árvíz#brüsszel#duna

Címlapról ajánljuk