Belföld

Bajnai, Mesterházy, Lendvai, Schiffer, Vona, Hadházy, Szél, Fekete-Győr, Márki-Zay – ők mind felelősek Gyurcsány szerint a Fidesz négy kétharmadáért

rtl.hurtl.hu

2024. július 2. 12:43

A DK elnöke szinte minden ellenzéki vezetőt felsorolt, saját magát és pártját viszont nem látja hibásnak. Hadházy Ákos úgy reagált, hogy „döglött oroszlánba nem szívesen rúg az ember”.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kedden közzétett a Facebook-oldalán egy videót, amiben elmondja, hogy szerinte ki a felelős azért, hogy a Fidesz egymás után négyszer is kétharmaddal nyert választást.

Azt elismerte, hogy a 2010-es kétharmadért ő is felelős, de szerinte mások is: például Bajnai Gordon azért, mert nem akart részt venni az akkori kormánypárt és a Fidesz küzdelmében, illetve hazafinak és demokratának tekintette Orbán Viktort, nem figyelmeztetett arra, hogy baj lehet a hatalomra kerüléséből. Ugyancsak felelősnek tartja a 2010-es kétharmadért az MSZP-t, annak akkori miniszterelnök-jelöltjét, Mesterházy Attilát, illetve a párt elnökét, Lendvai Ildikót, mert szerinte letagadták korábbi kormányzásának eredményeit.

A 2014-es választásról Gyurcsány azt mondta: a Fidesszel szemben induló három nagy tömörülés, az MSZP-Együtt-DK-Párbeszéd-Liberálisok szövetség, a Jobbik, valamint az MSZP együtt messze több szavazatot kapott, mint a Fidesz-KDNP. Szerinte nem azért lett a Fidesznek kétharmada, mert „a Gyurcsány külön akart indulni”, hanem az LMP és akkori vezetője, Schiffer András, illetve a Jobbik és akkori vezetője, Vona Gábor felelős.

2018-ban szerinte azért vesztett el az ellenzék számos választókerületet, mert az LMP, illetve a Momentum nem volt hajlandó visszaléptetni saját „sokkal esélytelenebb” jelöltjét. Gyurcsány itt Szél Bernadett és Hadházy Ákos akkori LMP-társelnököket, illetve Fekete-Győr András Momentum-elnököt nevezi meg felelősként. Szerinte ha a Jobbikkal is sikerült volna a kordináció, további településeken győztek volna.

Ha valamiért, akkor 2022-ért végképp nem én, nem Gyurcsány a hibás

– jelentette ki a DK elnöke, aki szerint pártja tudta leültetni az ellenzéki erőket tárgyalni, hogy induljanak együtt. Felidézte: az ellenzéki előválasztást megnyerte Márki-Zay Péter, aki arra kérte Gyurcsányt, hogy „tűnjön el a kampányból”, így ő nem is mutatkozott, ahogy Dobrev Klára is alig volt látható.

Mindezt úgy összegzi Gyurcsány, hogy nem ő a felelős a négy kétharmadért, hanem „a felelősséget nem látó, azt elhárító ellenzéki pártok és pártvezetők sokasága”.

Következmények nélkül

Mivel őt is megnevezte, Hadházy Ákos egy Facebook-posztban reagált Gyurcsány szavaira.

Döglött oroszlánba nem szívesen rúg az ember

– írta a független országgyűlési képviselő, aki szerint Gyurcsány „provokatív céllal” nevezte meg őt a felelősök között. Hadházy azért emlékeztette a DK elnökét, hogy ő a 2018-as, vesztes választás estéjén lemondott az LMP társelnökségéről, vállalta a kudarcért a felelősséget. „Talán előbbre tartanánk, ha ez szokás lenne az ellenzékben. Akár még a DK-ban is” – írta.

Hadházy szerint „ebben az országban szinte minden baj forrása az, hogy a politikában a dolgoknak nincs következménye”, és ez addig így is fog maradni, amíg az ellenzékben is így van. Azt pedig érdekesnek és elkeserítőnek tartja, hogy Gyurcsányban fel sem merül a legnyilvánvalóbb ok, az, hogy a 2010 utáni választások már „nem valódi, nem tisztességes, nem demokratikus választások voltak”.

Szinte semmit nem tettünk az ellenállásért, a tisztességes játékszabályok kikényszerítéséért. Ehelyett készségesen eljátszottuk szép szónoklatokkal, hogy még mindig demokráciában élünk

– írta Hadházy, aki szerint az is „méretes hazugság”, hogy 2018-ban az LMP és a Jobbik miatt hiúsult meg a koordináció. Azt is kijelentette, hogy „ha az összefogás azt jelenti, hogy minden, sokszorosan kompromittálódott politikust pozícióban kell tartani, az valójában a rendszert fogja életben tartani”.


Vona Gábor azt írta, hogy a DK Gyurcsány Ferenc nélkül tényleg nem létezik, ahogy a NER sem. „Olyan ön Orbán Viktornak, mint Orbán Viktor önnek. Garancia a politikai túlélésre” – közölte a volt Jobbik-elnök, aki azt javasolta Gyurcsánynak, hogy vonuljon vissza öt évre, ahogyan ő is tette, és hagyja, hogy legalább egyszer nélküle is próbálkozzon az ellenzék.


Schiffer András úgy vélte, „nem lenne sportértéke felhánytorgatni, kinek a kormányzását követte az első és mindent meghatározó kétharmad”. Arra is emlékeztette Gyurcsányt, hogy

ha én 2014-ben akár csak szóba álltam Vona Gáborral vagy Novák Előddel, olyan nácizást kaptam Tőled is, kedves feleségedtől is és a szóvivődtől is, hogy a fal adta a másikat,

most viszont őt és Vonát hibáztatja a DK elnöke, hogy 2014-ben nem volt összefogás a pártjaik között.

Ellenfélkeresés

Gyurcsány Ferenc az elmúlt napokban a független sajtót is okolta a DK rossz választási szerepléséért, a 444-et pedig egyenesen politikai ellenfelének kiáltotta ki, miután a portál egy véleménycikkben gúnyos hangnemben írt róla.


Eközben a DK elnökségének tagjai etikai vizsgálatot kezdeményeztek a párt alapító tagja, Leel-Őssy Gábor ellen, mert ő úgy gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc azzal segítene a hazának, ha visszavonulna.

Nyitókép: MTI/Purger Tamás

#Belföld#gyurcsány ferenc#dk#kétharmad#vona gábor#hadházy ákos#schiffer andrás

Címlapról ajánljuk